Egy nagyjából 120 millió éve élt, eddig ismeretlen, kis termetű, tollas dinoszauruszfaj képviselőjeként azonosítottak a kutatók egy Kínában feltárt ősmaradványt.
A faj, amelynek megkövesedett képviselőjét az Észak-Kína 130-120 millió évvel ezelőtti, kora kréta időszakbeli élővilágának emlékeit őrző Jehol-biótában tárták fel, a Wulong bohaiensis nevet kapta. A Wulong kínaiul "táncoló sárkányt" jelent, ami a több mint egy évtizeddel ezelőtt felfedezett fosszília testtartására utal.
A Wulong bohaiensis nagyobb volt mint egy varjú, de kisebb mint egy holló, csontos farka kétszer olyan hosszú volt mint a teste. Végtagjait tollak borították, a farka végét két hosszú toll ékesítette. A feje keskeny volt, vékony állkapcsában apró, hegyes fogak sorakoztak.
A kutatók szerint a Wulong az egyik legkorábbi ismert rokona a 75 millió évvel ezelőtt élt Velociraptornak. Legközelebbi ismert rokona a kis méretű, négyszárnyú Microraptor lehetett.
A The Anatomical Record című folyóiratban bemutatott faj fosszíliáját az északkelet-kínai Liaoning tartománybeli Talieni Természettudományi Múzeum őrzi.
(MTI)