Az aalsti karnevál szervezői a tavaly márciusi botrány után megígérték, hogy Izrael tiltakozása ellenére újra megtartják az eseményt, és tartották is szavukat: idén legalább annyira súlyosan zsidóellenes maskarában vonultak végig néhányan a belga városon, mint tavaly - kiáltja világba fájdalmát hangyaszorgalommal a kormányzati hátszéllel gründolt Neokohn.
Mint írják, emlékezetes, hogy tavaly pénzt markoló és patkányként ábrázolt zsidó bábuk is felvonultak az aalsti karneválon. (A pénzt markoló pajeszos alakok mellett a patkányként ábrázolt zsidó is igen kifejező lett volna, de ebben hazudik a zsidó lap, csak a kapzsi bábuk vállára volt elhelyezve fehér egér, mint alább látható - a szerk.)
Zoom
A tavalyi karnevál jópofa figurái
Nem sokkal azelőtt, hogy a nemzetközi botrányt kiváltó (értsd: fajtestvéri sajtó teleajvékolása az induló vonatokról - a szerk.) éves eseményt az UNESCO törölte volna a kulturális örökségek listájáról, a város polgármestere, Christoph D’Haese közölte: maguktól készek lemondani a különleges státuszról. Napokkal később az UNESCO is lépett, és eltávolította a világ szellemi kulturális örökségének listájáról a belga város híres karneválját — annak "antiszemita elemei" miatt.
D’Haese szerint a véleményszabadság és a humor jegyében elkerülhetetlen, hogy 2020-ban ne jelenjenek meg újra zsidókat gúnyoló bábuk. Pontosan ez is történt: az (ortodox) zsidók kapzsiságát bemutató jópofa karikatúrabábuk most vasárnap éppúgy megjelentek, mint rovaroknak kinéző zsidó figurák.
Zoom
A polgármester szerint elkerülhetetlen, hogy szerepeljenek a zsidó bábuk (kép: JTA)
Zoom
(Kép: NYT/Cnaan Liphshiz)
 
Hiába emelt szót Israel Katz izraeli külügyminiszter a szégyenletes menet megtartása ellen, Sophie Wilmès miniszterelnök Belgium belügyének nevezte az eseményt, a polgármester pedig leszögezte, hogy a karneválnak „különleges kontextusa” van, és „a humor egy szabad társadalom fontos megnyilvánulása” - méltatlankodik a jó ideje számukra szokatlan gój pimaszságon a lap.
Az antwerpeni Zsidó Szervezetek Fóruma számára szerencsére egyértelmű, miről van itt szó. A fórum szóvivője, Hans Knoop „színtiszta provokációról” beszélt, „hamisítatlan antiszemita beütésű karikatúrákról”, a 30-as évek hírhedt náci lapja, a Der Stürmer stílusában.
Az American Jewish Committee európai irodája azonnali vizsgálatot követelt az EU-tól a parádé ügyében - írja büszkén a Neokohn.
Kapcsolódó: