2020. november 25., szerda, Katalin, Alán napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:32 Szombaton kinyitnak az üzletek, december 15-én vége a karanténnak Franciaországban22:18 Terrorizmus gyanújával indítottak nyomozást Svájcban egy késelés miatt21:53 A Miskolci Törvényszék szerint Alaptörvény-ellenes, hogy Lorettáék nem cserélgethetik a nemüket és a nevüket21:16 Biden azt hiszi, az egész világot kell vezetnie20:50 "Olyan vakcina, amely nem hatásos és szövődményeket okoz, nem fog forgalomba kerülni itthon" - ígérte Kásler20:27 "Elvette" egy vadász fegyverét egy szarvas Csehországban20:04 Moldovai elnökválasztás: elutasították Igor Dodon fellebbezését19:50 Biden ma is rágódhatott azon, hogy vajon még mindig nem kapta meg Putyin gratulációját, vagy már el is felejtette19:38 Az egész országban sűrű ködre figyelmeztetnek19:11 Ennyi év után is képes túlképzett migránsokról hazudozni az Európai Bizottság - és még többet akarnak belőlük18:22 Rogán bizottsági meghallgatásán emlegette fel: ők tartják életben közpénzből a ballib sajtót18:14 "Ukrán barátaink" nem engedték be Kárpátaljára Grezsa István miniszteri biztost18:08 Pennsylvaniában is hitelesítették Biden győzelmét17:40 Újabb ballib segélyvisítás: Gyöngyösi Dobrevékkel könyörög "Európának", hogy álljon ellen a "hitleri-sztálini" Orbánnak17:08 Indiában érezte magát a cigány: novemberben mezítláb rongált a gyöngyösi buszpályaudvaron
24 óra legolvasottabbjai

Extra :: :: Hozzászólások

Az Afrika-hadtest, 6. rész: életkörülmények a hadszíntéren

A történelem egyik legendás alakulata a Német Afrika-hadtest volt. Mostani cikkünkben ennek a haderőnek a csatái helyett inkább a mindennapi életével foglalkozunk, ami a katonák életének a nagyobb részét tette ki.
Az Afrika-hadtest egyik fő ellensége: az egészségügyi problémák
Kevésbé ismert tényező, hogy az Afrika-hadtest veszteségeinek nagy részét nem az ellenséges tűz, hanem a betegségek okozták. A sivatagi körülmények több módon is nehezítették a katonák életét, és jelentősen akadályozták a hadtestet, köztük magát Rommelt is.
A sivatag olyan mértékben különbözött Németországtól, hogy a katonákat 6 hónap után le kellett (volna) váltani. Ellenkező esetben tartós egészségkárosodás alakulhatott ki. Ennek ellenére a katonák gyakran 12-18 hónapot szolgáltak, mivel kellettek a fronton. Az egészségkárosodásnak több oka is volt, köztük a fertőző betegségek, a hőség, a homok és az étrend is. Maga Rommel is többször megbetegedett, és vissza kellett vinni Németországba kezelni.
Az egyik legkellemetlenebb problémát a legyek jelentették. Reggel ezerszámra jelentek meg, és rászálltak mindenre, folyadékot keresve. Ez az étkezést is nehézzé tette. Emellett terjedtek miattuk a betegségek is.
Zoom
Katonák legyektől védő hálóval
A betegségek terjedése miatt voltak olyan időszakok, amikor több embert keltett hazaküldeni, mint amennyi a felváltásukra érkezett. A legsúlyosabb probléma a vérhas volt, amit a források több helyen is említenek.
Zoom
Német katonák egészségügyi ellátásra sorakoznak
A betegségek terjedése ellen több lépést is tettek. Például rendszeresen adtak B és C vitamint a katonáknak. Emellett a fekáliát azonnal eltemették. A latrinák használata nem volt javasolt. A betegségek kezelésében a harmincas években Németországban kifejlesztett szulfonamid gyógyszerek játszottak szerepet. A malária ellen a katonák naponta gyógyszert kaptak. Elvileg minden század vagy üteg számára ajánlott volt egy higiéniai szakértő jelenléte. Ivóvíznek desztillált vizet javasoltak, de azt nem lehetett végtelen mennyiségen előállítani.
A fertőző betegségek okozta problémák nem csak az Afrika-hadtestnek voltak a sajátjai: például az amerikai hadsereg a csendes-óceáni hadszíntéren 1942-ben többször annyi embert veszített malária miatt, mint a japán fegyverek miatt. Amikor a Fülöp-szigeteken partra szálltak a japánok, akkor a létszámot tekintve a védők elvileg túlerőben voltak. Viszont hogyha az amerikai haderőből levonjuk a maláriásoklat, akkor már a japánok voltak túlerőben. Ehhez az is hozzájárult, hogy az amerikai katonák gyakran nem szedték be, vagy akár el is dobták a malária elleni gyógyszereket.
A malária azért is okozott problémát az amerikai és más haderőknek, mert a holland gyarmatok elfoglalása révén japán kézbe került a világ természetes maláriagyógyszereinek a forrása. Ezért más gyógyszerekkel kellett kísérletezni. A gyógyszereket exportáló vállatok felett pedig a németek már korábban átvették az irányítást Hollandia lerohanása után.
Élelmezés
A körülmények miatt a katonák nem ehették azt, amihez Európában hozzá voltak szokva. Ehhez is hozzá lehetett szokni, de nemtetszést váltott ki. Kezdetben, 41-ben a nem megfelelő étrend miatt terjedt a sárgaság. Később is jellemző volt, hogy konzerven éltek, bár 41-ben megérkezett egy tábori pékség.
A csapatok inkább a zöldségeket és a gyümölcsöket kedvelték, de az éghajlat miatt nem lehetett friss húst felszolgálni, így kénytelenek voltak konzervet enni. Ennek nem örültek, és az olasz húskonzerveknek különféle gúnyneveket adtak.
Az éghajlat miatt nem tudtak vajat sem kenni a kenyérre, amit más termékekkel helyettesítettek.
Zoom
Német húskonzervek

Zoom
A kenyeret a kétszersülttel (németül: Zwieback, magyarul: cibak) helyettesítették. A kép bal oldalán a modern cibak, míg a jobb oldalán a korhű változat látható
Az élelmezéssel kapcsolatban annyi pozitívum volt, hogy a meleg miatt a katonáknak 10-15 százalékkal kisebb kalóriabevitel kellett.
Az élelmiszer minőségét tekintve a Luftwaffe jobb helyzetben volt, mint a szárazföldi haderő, mivel voltak hűtőgépekkel ellátott repülőgépei, és az emberei a repülőtereken éltek.
Az alkohol fogyasztását az Afrika-hadtest katonáinak kerülniük kellett, különösen nappal.
(Olvasónktól, források itt)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready