2020. december 2., szerda, Melinda, Vivien, Aranka napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:55 A HírTV nézői nem értik, mi a baj szegény Jóskával, hiszen ő csak a gyülekezésre vonatkozó szabályokat sértette meg22:35 Amerikai igazságügyi miniszter: nincsenek bizonyítékok kiterjedt választási csalásra22:24 Szudán mégsem írná alá a békeegyezményt Izraellel - Trumpék ugyanis nem szolgáltatják a beígért baksist21:47 Exkluzív: Szájer József elmagyarázta, mit értettek félre a rendőrök21:03 Szijjártó szolidaritást kért a NATO tagállamaitól a kárpátaljai magyarüldözés ügyében - azt várhatjuk20:29 Egy színésznő közölte, hogy mostantól inkább nem is leszbikus, hanem "transznemű", és Elliot a neve19:58 Most éppen a himnuszunk miatt hurcolnak meg kárpátaljai magyarokat - Zelenszkij pártjának köszönhetően19:36 Kemény kérdés Orbánhoz: ekkora nagy Kifejlesztett országban miért nem tudják kikutatni ezt a vírust?!19:05 Már "hazajárnak" Úzvölgyébe a megszállók: az Erdély-rablást is ott ünnepelték, s üzentek Magyarországnak is18:42 Toroczkai: 30 nap elzárást kaptam18:07 Tiltott drogos-buzeráns orgián vett részt a "polgári-konzervatív" Szájer - véres kézzel, az ereszcsatornán menekült a rendőrök elől a brüsszeli buzibárból17:01 Tömegbe hajtott egy autós a németországi Trierben, halottak is vannak16:55 Leszállt a Holdra a Csang'o-5 kínai űrszonda16:06 Elégették a trianoni diktátumot; legyen ünnepnap a második bécsi döntés évfordulója!14:42 A hollandok korlátozni próbálták a transzkreatúrák szaporodását - most bocsánatot kérnek, és kártérítést fizetnek
24 óra legolvasottabbjai

Extra :: :: Hozzászólások

A Wehrmacht élelmezése, 2. rész: mozgókonyhák, ételek és ellátó csapatok

Ahogyan Napóleon mondta, a sereg a hasán menetel. Ehhez az egyik fő eszköz a mozgókonyha volt, ami naponta etette a német katonákat. Alább a német mozgókonyhát és az egyéb tényezőket mutatjuk be, amik a katonák étkezéséhez hozzájárultak.
A német mozgókonyha
A német mozgókonyhát szinte bármivel lehetett fűteni. A fő fűtőanyagok a fa és a szén voltak, de lehetett olajjal és szinte bármi egyébbel is. Egy másik jellemző a multifunkcionalitás volt. A meleg étel mellett lehetséges volt ital, kenyér és más készítése is. Gyakorlatilag egy egész menüt lehetett vele készíteni.
A német mozgókonyha főzőüstje 200 literes volt. Ez kettős falú volt, a két fal között glikol volt. Ez egyenletesebb melegedést tett lehetővé, és megakadályozta az odaégést. A főzőüsttől balra egy 90 literes kávéfőző helyezkedett el. Jobbra egy tűzhelylap volt, amin lehetett kolbászt és krumplit sütni.
Egy német mozgókonyha 125-225 ember számára tudott ételt készíteni. Az egyik előnyös tulajdonsága az volt, hogy lehetett vele menet közben is dolgozni.
Zoom
Német mozgókonyha
Más korabeli mozgókonyhák
A háború kitörésekor a szovjet mozgókonyhák a németekéhez képest egyszerűek, bár viszonylag új modellek voltak. Általában egyetlen főzőüstjük volt, bár voltak nagyobbak is. Később a szovjetek elkezdtek fejlettebb modelleket is gyártani. Egy orosz lövészzászlóaljnak a háború végén 3 mozgókonyhája volt, míg egy németnek 4 vagy 5.
Zoom
Szovjet katonák mozgókonyha előtt sorakoznak
A német hadsereg a saját mozgókonyhái mellett jelentős számban használt cseh mozgókonyhákat is. A cseh mozgókonyhák a németekkel ellentétben nem duplafalúak voltak, vagyis azoknál a tűz közvetlenül melegítette az üstöket. 3 darab, egyenként 100 literes üstjük volt.
Zoom
Cseh mozgókonyha
A legmodernebb az amerikai mozgókonyha volt, aminek több oka is volt. Az egyik az, hogy az amerikai mozgókonyhának volt hűtőszekrénye, melyben tudtak romlandó élelmiszert is tárolni. Emellett az amerikaiak benzinnel fűtötték a tűzhelyeiket. Viszont az amerikai mozgókonyhák tűzhelyei időnként felrobbantak.
Zoom
Teherautón berendezett amerikai mozgókonyha
A német tábori mészárszék
’41-ben egy német és egy szovjet hadosztály is rendelkezett tábori pékséggel. A német hadosztályoknak viszont volt mészárszékük is. A szovjet hadosztályokban a vágóállatot közvetlenül az ezredekhez vitték.
A német hentesszakasz képes volt naponta 15 marhát, 120 disznót vagy pedig 240 birkát feldolgozni, és naponta 3 tonna kolbászt készíteni belőlük. A feldolgozás előtt állatorvos vizsgálta meg az állatokat.
A szakasz egyrészt friss húst biztosított a mozgókonyháknak, másrészt kolbászt készített a húsból. A szakasz rendelkezett füstölő teherautóval. A gépeket 10 kilowattos elektromos generátor látta el.
Zoom
Német hentesszakasz
Hideg étkezések
A német katonák megfelelő körülmények esetén mindennap kaptak meleg ételt. Viszont kemény harcok esetén néha be kellett érni a hideg étkezéssel. Alább ennek az összetevőiből válogattunk össze néhány képet.
Zoom
Hideg ételt hordozó katona. A képen kenyér, szardínia, húskonzerv és valószínűleg kenyérre kenhető étel látható. A katona valószínűleg több ember adagját hozza
Zoom
A tábori mészárszékek által készített kolbász népszerű volt hideg étkezéshez
Zoom
Halkonzerv
Zoom
Scho-ka-kola
Zoom
Műméz
Az Erbswurst
A német haderőben már a 19.századtól alkalmazták a borsóhurkát (Erbswurst), ami az egyik legeleső készétel volt. Vizet adva hozzá tápláló étellé vált. A hivatalos lejárat után is sokáig ehető maradt, és az eredeti verzió akár önmagában (víz nélkül) is fogyasztható volt.
Zoom
Erbswurst
Az eredeti recept alapján az Erbswurst borsólisztből, marhafaggyúból, zsírtalanított szalonnából, sóból, hagymából és fűszerekből állt. Leginkább tartaléknak használták.
Zoom
Modern Erbswurst
(Olvasónktól, források itt.)
Korábban írtuk:Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready