2021. augusztus 3., kedd, Hermina, Harmat napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
18:07 Már négyen követtek el öngyilkosságot a Capitoliumot védő rendőrök közül17:44 Lezárják délutánonként az Akropoliszt - lángol a növényzet Athén közelében17:19 A Napraforgó lett Magyarország tortája16:52 Az idei a legmelegebb nyár 1901 óta16:17 Felakasztottak egy fehérorosz aktivistát egy kijevi parkban16:03 Lassan már csak illegáliséknak nem kell regisztrálniuk a schengeni határok átlépéséhez15:37 Ma az ezüstjeink után megdupláztuk az aranyaink számát is: Lőrincz Tamás olimpiai bajnok15:15 Dél-koreai hírszerzés: Phenjan a szankciók feloldása nélkül nem akar újra tárgyalni14:57 Orbán szerb barátja hazugságvizsgálóra kötné magát14:46 Zsinórban a negyedik olimpián jutott négy közé a női vízilabda-válogatott14:18 Ombudsman: sérti az Alaptörvényt a műtétek önköltséges teszthez kötése13:58 "Egyetlen tálibot sem hagyunk életben" - az afgán tábornok így kérte távozásra a civileket13:41 Litvánia illegálisokat toloncolt vissza Fehéroroszországba13:23 A fővárosi antianyagteszten a Sinopharm kivételével hasonlóan teljesítettek a vakcinák13:02 Moszkva kiutasított egy nemkívánatos észtet
24 óra legolvasottabbjai

Tudomány és technika :: :: Hozzászólások

A 190-es csatarepülőgép-verziója: a Focke-Wulf 190 F-8

Reklám

A Focke-Wulf 190-es fejlesztése folyamán nagyon korán elkezdtek foglalkozni a csatarepülőgép-verzió kifejlesztésével. Ezek kezdetben módosított A sorozatú vadászok voltak, de a háború végére már nagy számban gyártották a támadó feladatokra specializált F sorozatot. Ezek közül messze legnagyobb számban a cikkünk tárgyát képező F-8 verziót gyártották.
Zoom
Egy a magyarországi harcok idején bevetett példány, 44-45 telén
Csillagmotor
A Focke-Wulf 190-es alapvetően ideális volt csatarepülőgép-feladatokra, mivel a léghűtéses csillagmotorja sokkal sérülésállóbb volt, mint egy folyadékhűtéses motor. Egy folyadékhűtéses motor esetén egy lyuk a hűtőrendszeren könnyen azt jelenthette, hogy a gép nem tud visszajutni a reptérig. Egy léghűtéses motor esetében ez nem volt probléma.
Zoom
A BMW 801 csillagmotor
Merev rudak
A 190-es egyik technikai jellemzője az volt, hogy nem kábeleket, hanem merev rudakat alkalmaztak a kormányfelületek mozgatására. A merev rudak nagyobb erőt tudtak kifejteni és sérülésállóbbak voltak, mint a kábelek. Emellett a kábelek idővel megnyúltak, ami gyakori karbantartást tett szükségessé.
Elektromosan vezérelt kormányfelületek
Szintén a kormányzással kapcsolatos jellemző volt az elektromos motorok használata. Az elektromos motorok révén a kormányrendszer sérülésállóbb volt, mint hidraulikai kábelek esetében. Emellett míg a hidraulikai rendszerek a gépektől szívtak el energiát, addig az elektromos vezérlés akkumulátorról működött.
Páncélzat
A 190-es csatarepülő verzióinak jellemzője volt, hogy megerősítették a páncélzatot. A Focke-Wulf esetében az A sorozat alapból jelentősen páncélozott volt, amit az F sorozaton tovább növeltek.
Mint ahogyan az alábbi képen látható, az A sorozaton is páncélozott motor mellett az F sorozat a törzs alján, a pilótafülke és a motor alatt futó páncélzatot kapott. Ez védte a gépet az alulról jövő lövésektől, ami csatarepülő-egységeknél jelentős veszélyforrást jelentett.
Zoom
Az F sorozat páncélzata
C-3 befecskendezés
Az F-8 verzión alkalmazott újítás a C-3 befecskendezés volt. Ez a BMW 801 motor D-2 verzióján alkalmazott teljesítményfokozó rendszer volt. Működési elve az, hogy bedúsították a motorba jutó benzin-levegő keveréket, ami hűtötte a motort, lehetővé téve a teljesítmény növelését. Ez a rendszer a motor D-2 verziójának teljesítményét 200 PS-el tudta növelni alacsony magasságon.
Fegyverzet
A 190-es F-8 verzióját nagyon sokféle fegyverzettel alkalmazták. A leggyakoribbak a szabadesésű bombák voltak, de alkalmaztak gépágyúkat és rakétákat is.
A légiharcra használható 20 mm-es gépágyúk számát négyről kettőre csökkentették, mivel a csatarepülőgépek erre kevésbé volt szükség. Ez csökkentette az F tömegét, és lehetővé tette a bombateher növelését.
A tipikus F verziójú 190-esek a törzs alatt 250 kilogrammos, a szárnyak alatt pedig 50 kilogrammos bombákat tudtak hordozni. Viszont előfordultak ettől eltérő konfigurációk is.
Zoom
Múzeumban kiállított F-8-as, tipikusnak számító fegyverzettel
Német innováció: elektromos bombagyújtók
A világháborús német szabadesésű bombáknak volt egy innovációja, amivel az ellenséges országok egyáltalán nem rendelkeztek: az elektromos bombagyújtók.
Az elektromos gyújtók több szempontból is előnyösebbek voltak a hagyományos, mechanikus gyújtókhoz képest. Az egyik a költség: egy elektromos gyújtó harmadával kevesebbe került, mint egy hagyományos.
Egy másik előny a biztonságosabb tárolás volt. Az elektromos gyújtók esetében szinte kizárt volt a véletlen elműködés esélye.
A technológia továbbá a bombák hatását is fokozta: mivel az elektromos gyújtók hamarabb elműködtek, mint a mechanikusak, ezért még az előtt felrobbantak, hogy a bombák földbe fúródtak volna, ami fokozta a bombák hatását.
Buborék kabintető
1944 folyamán vezették be az F-8 verzión a buborék kabintetőt. Ez jelentősen javította a kilátást a pilótafülkéből, ami fontos volt a csatarepülő egységeknek. Később más verziókon is átvették.
Zoom
Ezen a képen látható a különbség az eredeti és a buborék kabintető között. A fenti gép A-8-as verzió, míg az alsó A-9-es
(Olvasónktól)
Korábban írtuk:
Források:
http://www.lonesentry.com/panzer/may/fw190-variants.html
http://www.warbirdsresourcegroup.org/LRG/luftwaffe_focke_wulf_fw190_design-concepts.html
http://www.warbirdsresourcegroup.org/LRG/luftwaffe_focke_wulf_fw190_variants_f-models.html
https://airpages.ru/eng/lw/obfw190.shtml
http://hadmernok.hu/2009_2_dobos.pdf
https://www.ww2-weapons.com/fw-190-f/
https://airpages.ru/eng/lw/bmw801d2.shtml
http://www.historyofwar.org/articles/weapons_focke-wulf_Fw_190F.html
http://www.warbirdsresourcegroup.org/LRG/fuzeintro.html
https://www.ipmsstockholm.org/magazine/2004/11/images/fw190_variants_08.jpg
https://airandspace.si.edu/collection-media/NASM-2005-35239Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready