Ha az orosz földgázellátás leáll, komoly veszélybe kerülnek a hamvasztásos temetések Németországban. Erre hívta fel a figyelmet Svend-Jörk Sobolewski, a németországi krematóriumok konzorciumának elnöke, aki szerint a temetkezési vállalatok máris vészterveket dolgoznak ki a földgáz árának robbanása és az állandósulni látszó hiány miatt - írja a Reuters nyomán a Mandiner.
Németországban évente megközelítőleg egymillióan hunynak el, a temetések pedig 75 százalékban hamvasztásos formában történnek.
Miután az orosz földgázszállítások 20 százalékra csökkentek, az árak pedig soha nem látott magasságba emelkedtek, a temetkezési terület is komoly problémával néz szembe.
Zoom
Igazán nem akarunk ötleteket adni - és megkérdőjelezni a hololegendárium gyöngyszemeit -, de ez a két rozzant kemence állítólag négymillió zsidóval is elbánt, szóval, végszükség esetén be lehet üzemelni őket (kép: Kép: Yuval Grimblat/Crematorium at Auschwitz-Birkenau)
A német temetkezési vállalkozók szövetségének elnöke, Stephan Neuser gyors megoldásként a krematóriumok hőmérsékletének 100 fokos csökkentését javasolja a jelenlegi 850-ről.
Számításai szerint ez 10-20 százalékos földgáz-megtakarítással járna – ám minden ilyen változtatáshoz állami engedélyre van szükség. Neuser szerint a gázról leválva az elektromos üzemelésű krematóriumok is megoldást jelenthetnek, ezt azonban csak lassan és szakaszosan lehetne kivitelezni.
Az az ötlet is felmerült, hogy bizonyos hamvasztókat kikapcsolnak, a maradékot pedig „takarékon” folyamatosan üzemeltetik, hogy újbóli felhevítésükhöz ne használjanak annyi gázt. Sobolewski szerint ezzel a módszerrel valóban jelentős gázmennyiséget lehet megspórolni, de nem minden krematórium képes ezt infrastrukturálisan megoldani, ezért szerinte az egyetlen megoldás, hogy az ágazat az energiaválság legrosszabb forgatókönyve esetében is előnyben részesül, azaz elegendő földgázt kap.
„A halált nem lehet kikapcsolni” – tette hozzá.