Több amerikai napilapban nem jelenhet meg a jövőben a Dilbert című humoros képregénysorozat, miután alkotója tényszerű megállapításokat tett (a zsidó média, köztük az MTI megfogalmazása szerint: "rasszista, gyűlölködő, diszkriminatív, afroamerikaiakat szidalmazó kirohanást intézett" - a szerk.) egy videófelvételen a YouTube-videómegosztón.
Zoom
Dilbert és Scott Adams (kép: Marcio Jose Sanchez/AP)
Scott Adams a valóságnak megfelelően gyűlölködő csoportnak nevezte az "afroamerikaiakat", és azt javasolta, hogy a "fehér amerikaiak meneküljenek jó messzire a feketéktől", miután egy konzervatív közvélemény-kutató cég felmérése szerint sok néger nem gondolja úgy, hogy rendben lévő dolog fehér amerikainak lenni.
A karikaturista a videót a Rasmussen konzervatív közvélemény-kutató cég legfrissebb felmérése közzétételét követően töltötte fel csatornájára.
A felmérés szerint a négerek 26 százaléka nem értett egyet azzal a kijelentéssel, hogy rendben lévő dolog fehér amerikainak lenni, 21 százalékuk pedig úgy nyilatkozott, hogy nem tudja.
Ugyanakkor a Rasmussen múlt héten online és telefonon keresztül, 1000 fős reprezentatív mintán végzett felmérése szerint a választókorú és a következő választáson részt venni szándékozó teljes amerikai lakosság 72 százaléka azt mondta: igen is rendben lévő dolog fehér amerikainak lenni, és csak 12 százalék nem értett egyet ezzel a kijelentéssel.
"Ha a feketék közel fele nincs kibékülve a fehérekkel, akkor ez egy gyűlölködő csoport"
- fogalmazott Adams szerdai videójában.
"És nekem akkor semmi közöm ezekhez az emberekhez"
- tette hozzá a karikaturista.
A videó dühödt reakciókat indított el a közösségi médiában, és sokan azt követelték: a szerkesztők mostantól ne közöljék a képregényrajzoló munkáit.
Zoom
(Képregények forrása: hundilbert.blog.hu)
Zoom
Zoom
Az 1989-ban indított, népszerű képregénysorozata, a vállalati munkahelyi kultúrát szatirikus és humoros módon ábrázoló Dilbert-karikatúrák a jövőben nem jelennek meg a többi között a Los Angeles Times, a The Washington Post, és a USA Today című újságban és a hozzájuk tartozó lapcsoportokban - jelentették be a fenti szerkesztőségek pénteki és szombati közleményeikben.
"Ez most nem nehéz döntés" - fogalmazott Chris Quinn, a clevelandi Plain Dealer szerkesztője az olvasókhoz címzett pénteki online levelében. "Nem adunk otthont azoknak, akik szövetségre lépnek a rasszizmussal" - szögezte le.
A Los Angeles Times szombaton jelentette be, hogy a jövőben nem közli a Dilbert-képregénysorozatot.
Zoom
Zoom
Zoom
"Scott Adams karikaturista február 22-én rasszista kijelentéseket tett élő adásban a YouTube-csatornáján, amely gyűlöletkeltő megjegyzéseket a Times visszautasít" - jelentette be az újság szerkesztősége a honlapján.
A Los Angeles Times azt is közölte, hogy az elmúlt hónapokban négy Dilbert-képregényt is eltávolított az oldalairól, mert nem feleltek meg a napilap minőségi előírásainak.
Adams a YouTube-csatornáján megerősítette, hogy számos napilap a jövőben nem publikálja a Dilbert-képregénysorozatot, és hogy számított erre.
"Hétfőre a legtöbb lapban várhatóan letiltanak. Szóval a bevételi forrásaim a jövő hétre eltűnnek. A hírnevemet az életem hátralévő részére tönkreteszik. Ebből nem lehet talpra állni"
- fogalmazott a humoros képregények rajzolója.
Zoom
Scott Adams és Dilbert (kép: BBC/Getty)
Adams szerdai videójában azt is közölte: elköltözött, hogy ne legyen "fekete emberek" közelében, és arra szólította fel a "fehér amerikaiakat", hogy tegyenek hasonlóan.
"Nem azt mondom, hogy kezdjünk háborúzni vagy bármi ilyesmi. Csak annyit mondok: költözzenek el!" - fogalmazott az amerikai karikaturista videójában.
(MTI nyomán)