Újra kiadják Ian Fleming James Bond-regényeit, de eltávolítanak belőlük számos rasszista kifejezést és etnikai utalást, valamint figyelmeztetik az olvasókat arra, hogy a könyvekben általuk sértőnek tartott kifejezések is előfordulhatnak - írta a The Guardian című brit napilap online kiadása hétfőn.
Zoom
Illusztráció: imdb.com
Áprilisban lesz hetven éve, hogy megjelent a Casino Royale, Fleming első könyve a brit kém, James Bond főszereplésével. Ebből az alkalomból a teljes sorozatot újra kiadják.
A szerzői jogokat birtokló Ian Fleming Publications szakértőket kért fel, hogy nézzék át a szövegeket, és tegyenek változtatási javaslatokat a rasszizmus elkerülése érdekében. Végül a könyvekből szinte minden esetben kihagyták a fekete bőrű emberekre használt "N-betűs szót", valamint a mellékszereplők etnikai hovatartozására való utalásokat. Az újra kiadott könyvek egyúttal egy megjegyzést is tartalmaznak majd, amelyben elmagyarázzák a változtatások jellegét.
Sok módosítás a feketék ábrázolását érinti - írta a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása.
Az Élni és halni hagyni című könyvben például Bond eredetileg azt mondja, hogy az arany- és gyémántkereskedelemben dolgozó afrikai bűnözők "eléggé törvénytisztelő fickók, azt hiszem, kivéve, ha túl sokat ittak". Az új verzióban ez lerövidül arra, hogy "eléggé törvénytisztelő fickók, azt hiszem".
Egy másik esetben - amikor Bond egy harlemi éjszakai klubba látogat, és az eredeti mű szerint a "közönség liheg és röfög, mint disznók a vályúnál" - a szöveg az új változatban jelentősen módosul: "Bond érezte a vibráló feszültséget a teremben".
A Ian Fleming Publications közleménye szerint a változtatásoknál a szerző "iránymutatásait" követték. "Az Élni és halni hagyni című könyvben olyan változtatásokat hajtottunk végre, amelyeket ő maga engedélyezett" - állt a közleményben.
(MTI nyomán)