A "neonácik" kifejezést azért használjuk, mert maga Putyin nyilatkozott így a mai Brajnszk megyében történt eseményekről. Mint ismeretes, az orosz elnök terrorcselekményként jellemezte az Ukrajnával határos oroszországi Brjanszk megyében csütörtökön történt fegyveres incidenst.
"Ma újabb terrorcselekményt, újabb bűncselekményt követtek el, behatoltak a határmenti területre és civilekre nyitottak tüzet" - jelentette ki Putyin egy pedagógustanácskozás részvevőivel online kommunikálva. Az elnök, aki neonácinak minősítette a támadókat, azt mondta, a támadók látták, hogy egy közönséges Nivát támadtak meg, amelyben civilek és gyerekek ültek, amikor tüzet nyitottak rá.
Valószínűleg a nagyobb nyilvánosság úgy értékeli ezeket az eseményeket, hogy az elkövetők ukrán nacionalisták voltak. Csakhogy egyre-másra bukkannak fel olyan információk, megnézve orosz és ukrán forrásokat, amelyek árnyalják a képet. Sőt, olyan állításokat is olvashatunk, hogy nem ukránok voltak.
Igyekeztünk mi is utánajárni a dolognak, olyanokat kérdeztünk meg, akik jártasabbak mind az ukrán, mind az orosz nacionalista/nemzetiszocialista szervezetek tevékenységét illetően. Ugyanis olyan felvételek láttak napvilágot (ugyanakkor hitelességük még nem erősíthető meg), hogy az Orosz Önkéntes Hadtest tagjai voltak, akik Oroszországból Ukrajnába szökött orosz harcosokból állnak, és ellenségei Putyin rendszerének. Arról sincs bizonyíték egyébként, hogy civilekre lőttek volna, ahogy azt Moszkva állítja.
Zoom
- A Brjanszki régió elleni mai támadás egyik elkövetője egy meggyőződéses nemzetiszocialista, Alekszej Olegovics Kozhemjakin volt, aki a Komi Köztársaságbeli Sziktivkar város szülötte volt - olvasható az egyik orosz Telegram-csatornán (Реклама @neizvest_tg). Kozhemjakin körülbelül 2015 óta harcol Ukrajna oldalán jobboldali radikális alakulatok részeként. Oroszországban korábban szélsőségességgel, vandalizmussal és könnyű testi sértés elkövetésével vádolták.
Zoom
Zoom
Zoom
A szóban forgó felvétel itt tekinthető meg.
A zászlón látható jelkép nagyon hasonlít az Orosz Önkéntes Hadtest lobogójára. A szimbólum egyébként nem mai, egészen a múlt századig nyúlik vissza, a fehérek jele volt a bolsevikokkal szemben vívott polgárháborúban, és azért használják, illetve használták korábban Oroszországban, mert azon kevés jelképek egyike volt, amelyet még nem tiltottak be Putyinék. A háború óta vélhetően ez is betiltásra került.
A helyzet tehát képlékeny az üggyel kapcsolatban, amint többet és biztosat tudunk, beszámolunk róla.
(Munkatársunktól)