Manapság egyre nagyobb lendületet vesz több, politikai vagy gazdasági okokból indított folyamat. Ezek közül az egyik a fosszilis tüzelőanyagoknak a kivezetése az energia-termelésből. Az alábbi cikkben arra láthatunk példákat, hogy az olajipar milyen fejlesztésekkel készül az olaj utáni korszakra.
Előrejelzés: a British Petrol Outlook
Az egyik energetikai téren jelentősebbnek számító vállalat napjainkban a British Petrol olajvállalat. A BP a haszonszerző tevékenységei mellett kiad ingyenes elérhető kitekintéseket a világ energiatermelésének várható alakulásáról.
A legutóbbi, idei kitekintésében a BP a világ olajfelhasználásának alakulására azt jelzi előre, hogy az a következő nagyjából 10 éven belül tetőzik, ami után irreverzibilisen csökkenésbe megy át.
Zoom
A BP grafikonja a globális olajigény várható alakulásáról a következő évtizedekben, több forgatókönyv szerint
Mielőtt még egyesek bepánikolnának vagy messzemenő következtetéseket vonnának le: nem azt írtam, hogy az olajtermelés fog összeomlani, hanem az igény kezd el csökkenni.
Ez nem azt jelenti, hogy egyik pillanatról a másikra megszűnik az olajipar: a 2030-as években gyártott benzinmotoros autók még 20-30 évig az utakon lesznek. Emellett, mivel a legolcsóbb olajtermelők a kartellt formáló OPEC-államok, ezért a termelés visszafogásával továbbra is magasan tarthatják majd az árakat még egy ideig.
De ez jelentheti azt, hogy ha növelni akarják a nyereségüket, akkor az energiaipar lehetőségein belül más területekre is be kell lépniük az olajvállatoknak, vagy pedig akár profilt kell váltaniuk.
A gázüzletág
Ugyan az olajvállatok fő profilja a kőolaj kitermelése és feldolgozása, de a legtöbb olajcég érdekelt a földgáz-szektorban is. Például Magyarországon a nagynyomású gázhálózatot üzemeltető FGSZ Zrt. a Mol tulajdonában van.
A BP előrejelzése alapján amennyiben az energiapiacok a szokásos üzletmenet szerint működnek tovább, úgy a világ földgáz-felhasználása a következő 15-20 évben még dinamikusan nőhet. Ez azt jelenti, hogy az olajcégeket életben tarthatja a gázüzletáguk a belátható időben.
Viszont a BP előrejelzése arra is kitér, hogy amennyiben a világ vezetői úgy döntenek, hogy a klímacélok érdekében mindent fel kell áldozni, akkor a kőolaj-felhasználáshoz hasonlóan a gázigénynek is 10 éven belül el kell kezdenie csökkenni.
Néhány példa az olajipari vállalatok fejlesztéseire-beruházásaira
Miután felvetettük az alapproblémát, most arra mutatunk lehetőségeket, hogy jelentősebb olajvállalatok hogyan kezdték el diverzifikálni a portfóliójukat, készülve arra a korszakra, amikor már nem feltétlenül lesz annyira profitábilis az olajtermelés és -értékesítés.
Forrásként az interneten elérhető Oil and Gas Journalt használjuk, amely folyóiratban annak ellenére, hogy elsősorban a szénhidrogén-szektorral foglalkozik, már van ún. „Energy Transition” rész is, ahol azzal foglalkoznak lényegében, hogy az olajipar hogyan áll át a klímasemleges energiatermelésre.
Az ENI olajvállalat nem régen kezdett vegyesvállalat keretében megújuló dízel termelésébe az USA-ban. Az új termelőegységen biológiai eredetű olajokból állítanak elő dízelt.
Zoom
Az ENI új biodízel üzeme
A Sungas Renewables cég szintén arra készül, hogy az USA területén megújuló metanolüzemet építsen. Ennek az üzemnek a várható piaca a tengeri szállítás lesz, amit máshogy nem lehet dekarbonizálni.
A német kancellár és az olasz miniszterelnök kijelentették, hogy hidrogén-ready gázvezetéket fognak építeni országaik között.
A hazai szakember-képzési portfólió átalakulása
Magyarországon egyetlen egyetem van, ahol képeznek olajmérnököket (és mélyfúró-szakmérnököket), mégpedig a Miskolci Egyetem. Az olajmérnöki végzettség alapvetően a mai napig a legmagasabban kereső mérnöki szakmák között van, 10 évvel ezelőtt pedig még kimagasló volt a mezőnyből.
Annak ellenére, hogy még jól megy a biznisz, a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Karán már gondolnak a jövőre, és közelmúltban több olyan képzés is bekerült a kar kínálatába, amikkel az olaj utána korszakra készülhetnek.
Az egyetemen nem régen indult hidrogénellátási szakmérnökképzés. Ehhez az ő intézeteiknek azért van közük, mivel a hidrogén valószínűleg úgy fog elterjedni, hogy bekeverik a gázhálózatba. A gázmérnököket pedig régebben a Gázmérnöki Intézetben képezték.
Emellett a karon képeznek geotermikus-szakmérnököket is. Erre azért van képességük, mert a területhez szükségesek mélyfúrási ismeretek, amik csak a Műszaki Földtudományi Karon találhatóak Magyarországon.
(Olvasónktól)
Források:
https://www.bp.com/en/global/corporate/energy-economics/energy-outlook/oil.html
https://mfk.uni-miskolc.hu/szakiranyu-tovabbkepzes
https://www.ogj.com/refining-processing/article/14295773/enipbf-energy-joint-venture-begins-renewable-diesel-production-in-louisiana
https://www.ogj.com/energy-transition/article/14296995/sungas-renewables-weighs-green-methanol-plant-for-central-louisiana
https://www.ogj.com/pipelines-transportation/pipelines/article/14295032/germany-italy-reaffirm-commitment-to-south2-pipeline-corridor