Ismét elérkezett a vasárnap, így egy újabb Heti progresszió résszel bővül a repertoárunk. Egy kis szleng, a VIII. kerület rejtelmei és Thaiföld vesszőfutása kapott helyet az aktuális epizódban.
Akik levelet küldtek a hetiprogresszio@kuruc.info címre, azoknak nagyon köszönöm, most pedig nincs is más hátra, mint a start!
3. Október 19-én a Frankfurti Könyvvásáron fogják kihirdetni az „év ifjúsági szavát”, és már javában versenyeztetik az elődöntősöket. A Jugendwort 2024 online szavazásán szerepel egy „Talahon”, egyáltalán nem németes „versenyző” is.
Zoom
Micsoda "rasszizmus"! (fotó: Rolf Vennenbernd/dpa)
A kifejezés olyan férfiakat ír le, akik hamis luxusmárkás ruhákkal, fukszokkal, melegítőnadrágban mászkálnak a városban, hogy „ki ha én nem” stílusban felhívják magukra a figyelmet. Természetesen nem az őshonos népességről beszélünk.
A „talahonok” kérdésköre már most éles vitát váltott ki, vannak, akik attól tartanak, hogy „rasszizmust” terjeszthet majd az új szleng. Érthető, ha így lesz.
2. Emlékszik még valaki 2023 áprilisából a rovatban helyet kapó Roma Gold ékszerüzletre ? Választól függetlenül egy kis nosztalgia talán érdekelhet, Uram?
Olvasónk ugyanis rátalált a Sukár Arany szentélyre, a „roma ékszer” így teret hódított már a VIII. kerületben is, ami lokalizáció szempontjából – ismerve az etnikai arányokat – teljesen érthető.
Zoom
Belépés csak eléggé sukár rajoknak
Zoom
Viszont kicsit zavart érzek az erőben. Az igazi sukár csávók akkor most hol vásárolnak? A Roma Goldnál, vagy a Sukár Aranynál?
1. X. Ráma thaiföldi uralkodó aláírta az azonos neműek „házasságát” engedélyező törvényt, így Nepál és Tajvan után Thaiföld a harmadik olyan ázsiai ország, ahol „házasságot” köthetnek homoszexuálisok.
A jogszabályt idén júniusban fogadta el a szenátus, az elsöprő többség és a miniszterelnök is támogatta azt. Az uralkodó szeptember 24-én írta alá a törvényt.
Zoom
Két nő házasságot imitálva csókolózik, miközben egy "egyenlő házasságot" támogató táblát tartanak 2023. június 4-én, a bankoki Pride felvonuláson (fotó: Sakchai Lalit/AP)
Egyébiránt más változások is történtek, a házasságról szóló törvény férj és feleség helyett nemsemleges nyelvezetet használ, sőt, az öröklési és örökbefogadási jogokat is kiterjesztik az aberráltakra.
Thaiföld a „toleranciája” miatt amúgy is kedvelt turistacélpontja a buziknak, a törvény nyomán pedig a jogi elismerés eddigi „hiányosságát” is pótolta a szebb napokat látott ázsiai ország.
Mi ezzel a nem éppen örömteli hírrel zárjuk a mai rovatot, hamarosan ismét találkozunk.
Ábrahám Barnabás – Kuruc.info