A szerkesztők megelégelték, hogy évek óta nagyüzemi méretekben manipulálják a szcientológusok az egyházukról szóló szócikkeket az online enciklopédiában.
A Wikipédia történetének legnagyobb kitiltási akciójáról határozott az online enciklopédiát szerkesztő közösség. A vezető szerkesztők 11 fős tanácsa egy tartózkodás mellett, ellenszavazat nélkül úgy döntött, kitiltják az oldal önkéntes írói közül az összes olyan felhasználót, akik a Szcientológia Egyházhoz, vagy az egyházhoz köthető szervezetekhez tartozó ip-címről jelentkeznek be a rendszerbe.
A Wikipédia régóta küzd a vandálkodás és a cenzúra problémájával; amióta létezik a Wikiscanner oldala, mindenki számára nyilvánvaló, hogy cégek, egyházak, sőt, akár kormányok is egyaránt előszeretettel írogatnak át szócikkeket az oldalon, hogy jobb színben tűnjenek fel, vagy eltüntessenek rájuk nézve kínos információkat. A szcientológusok egyháza az egyik legszorgalmasabb önjelölt wikicenzor, az oldal hosszasan sorolja azokat az eseteket, amikor ki kellett tiltani az oldalól a szcientológiával kapcsolatos szócikkekben vandálkodókat. A Registernek nyilatkozó ex-szcientológus, Tory Christman elmondása szerint az egyházban nagyüzemi szinten zajlik a Wikipedia manipulálása: egész nap, párhuzamosan több gépről, több felhasználónevet használva dolgoznak az enciklopédia átírásán az erre alkalmazottak.
Miután az évekig tartó szélmalomharc nem járt eredménnyel (pedig a moderátornak az eredeti szócikket visszaállítani, és a vandált kitiltani sokkal kevesebb időbe telik, mint az egyszeri szcientológusnak kigyomlálni az oldalról a kínos bekezdéseket), az egyház összes ip-címét tiltólistára tették. Ez az első eset, amikor ilyen nagy méretű szervezetet tiltanak ki az oldalról. Az eddigi legnagyobb hasonló tiltás az volt, amikor a proxy szerverekről (a felhasználó valódi címét elrejtő szerver) érkező felhasználókat blokkolták.
Az egyház részéről még nem érkezett hivatalos kommentár, de a Wikipedia közösségében az öröm hangjai mellett hallani felháborodott véleményeket is, akik szerint ez az általános tiltás túlzás volt. Ráadásul a problémát sem oldja meg, csak arra szorítja rá a szcientológusokat, hogy ne az egyház ip-tartományából, hanem a saját privát gépeikről bejelentkezve folytassák a szócikkek átírogatását.
(Index)