Részletek az MTI 2009. április 20-i tudósításából:
Mintegy háromezer ember részvételével indult el és időközben ötezer fősre duzzadt vasárnap délután Budapesten az Élet menete fáklyás felvonulás, amellyel a holokauszt áldozataira emlékeznek. A menetet Horváth Csaba főpolgármester-helyettese indította el.


Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) ügyvezető igazgatója a józsefvárosi pályaudvar előtti beszédében hangsúlyozta, hogy az állam vezetője felelős, ha hagyja, hogy torz eszmék, mások fenyegetése, a gyilkos múlt idézése újraéledjen a demokrácia és a szólásszabadság jegyében. Felelős akkor is, ha semmit nem tesz ennek visszaszorításáért, főleg, ha lehetősége lenne állami vezetőként cselekedni. És ez alól a felelősség alól a történelem egyetlen pillanatában sem lehet majd kibújni – tette hozzá. Kiemelte: gyáva dolog elpusztított százezrek emlékét, kegyeletét gyalázni, csak azért, mert büntetlenül lehetőség van rá. “A holokauszt tagadása az egyik legaljasabb, legbutább és leggyávább dolog a világon, hiszen az elpusztított emberek nem tudnak tiltakozni, mégsem szankcionálják Magyarországon még ma sem” – fogalmazott többször nyílt tapssal félbeszakított beszédében.
Boross Péter volt miniszterelnök kijelentette: “erély és határozott döntés kell ahhoz, hogy ne gerjedjen a félelem”, ugyanis “vannak jelenségek és mondatok, amelyek nagyon rosszat ígérnek”. Számolni kell a megszenvedettek érzékenységével és a weimari Németország tapasztalataival, melynek során a nácik egyre jobb eredményeket értek el a harmincas évek választásain.
A rendezvényen megjelent többi között Bajnai Gordon miniszterelnök, Kiss Péter miniszter, Aliza Bin-Noun, Izrael állam magyarországi nagykövete, Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi, Gusztos Péter, Böhm András, Eörsi Mátyás SZDSZ-es, Balog Zoltán, Deutsch Tamás, Fónagy János, Schmitt Pál fideszes, Herényi Károly és Pettkó András MDF-es képviselők, illetve Hagyó Miklós, Budapest MSZP-s főpolgármester-helyettese. A művészek közül fellépett Tordy Géza, Benkő László, Bergendy István, Mága Zoltán. A rendezvény végén az égbe eresztettek 600 léggömböt, amelyek az Auschwitz-Birkenauban a koncentrációs táborban meggyilkolt hatszázezer magyarországi zsidót jelképezték.