Ha lassan is, de ébredeznek a görögök, amit ékesen bizonyít a hellén radikális nemzeti mozgalom erősödése. A Chrysi Avyi (Arany Hajnal) elnevezésű hazafias párt a május 6-án tartandó parlamenti választásokon megkaphatja a szavazatok 5-6%-át, ami elegendő lesz ahhoz, hogy bejusson a parlamentbe.

A párt jelvénye
Mondhatnánk, nem túl jelentős eredmény, azonban ne felejtsük el: Görögországban történelmi okok következtében sajnos igen jelentős a baloldali befolyás. (Ami tegyük hozzá, meg is látszik az ország állapotán.)
"Az illegális bevándorlóknak így vagy úgy, de el kell tűnniük” – jelentette ki Frangiscos Porihis, a radikális jobboldali párt képviselőjelöltje egy lelkes hangulatú pireuszi választási nagygyűlés után. A hagyományos jobboldal és a baloldal persze Görögországban is a „neonáci” jelzővel igyekszik megbélyegezni a nemzeti pártot, melynek vezetői igyekeznek tagadni, hogy „neonácik” lennének, pedig az állandó elhatárolódás csakis a hitelét vesztett, áruló politikai elit malmára hajtja a vizet.

2010 novemberében a párt vezérét, az „Athén legyen újból görög” jelszó jegyében kampányoló Nikolaos Mihaloliakos-t a voksok 5,3%-ával az athéni városi tanács tagjává választották. Amikor elfoglalta helyét a testületben, karlendítéssel köszöntötte képviselőtársait. A párt programja a nemzeti és a szociális alapelvek hangsúlyozására épül. A mozgalom egyik legfontosabb üzenete Hellász polgárainak: „Ne legyen egyetlen munkanélküli, és ne legyen egyetlen illegális bevándorló sem Görögországban”. A másik gyakran hangoztatott kampányszlogen pedig: „Görögország a görögöké!”
A közvélemény-kutató intézetek felmérései szerint a radikális hazafias mozgalom a május 6-i választásokon a szavazatok 4-6%-ra számíthat. A parlamentbe jutáshoz a voksok 3%-nak megszerzése szükséges, vagyis a párt valószínűleg részt vesz majd a törvényhozás munkájában. A hazafias mozgalom népszerűségűnek növekedése látványos, hiszen a legutóbbi, három évvel ezelőtt rendezett választások alkalmával csupán a polgárok 0,23%-ának bizalmát sikerült megszereznie.
A bevándorlók jelenléte a magyarországi cigánykérdés súlyosságával vetekszik. 2010-ben az Európai Unió területére belépő illegális bevándorlók kilenctizede Görögországon keresztül igyekezett a kontinensre bejutni. (Tavaly Olaszországba már több idegen érkezett az arab tavasz eseményei nyomán.) Jelenleg a 11 milliós országban az 1 milliót is eléri a legálisan vagy illegálisan ott tartózkodó bevándorlók száma. Az athéni utcaképnek immár szerves része a többnyire nyugat-vagy észak-afrikai, illetve afgán vagy pakisztáni származású árusok látványa, akik mindenféle engedély nélkül igyekeznek eladni portékájukat. Persze a Görögországban tartózkodó idegenek többsége szeretne továbbmenni, és egy még tisztességes megélhetést nyújtó országban letelepedni. Csakhogy sok esetben kénytelenek Hellászban maradni.

A hazafias párt - mint a radikális jobboldali mozgalmak mindenütt - erőteljesen szemben áll a korrupt és a hazáját kiárusító „politikai elittel”. "Nem a görögök váltak egy éjszaka alatt jobboldalivá, csupán ki akarják fejezni a véleményüket az egész politikai rendszerről” – ismételte meg a szokásos közhelyes magyarázatot a radikális jobboldal előretörésének okait firtató kérdésre válaszolva Thomas Gerakis, a Marc közvélemény-kutató intézet vezetője.
A nemzeti mozgalom jelöltjeinek többsége a politika szennyes világán kívülről érkezett. Nagyon sok közöttük a gazdálkodó, a munkás és a nyugalmazott katonatiszt. (Különbség a magyarországi állapotokhoz képest, hogy a hadsereg és a rendőrség, sőt állítólag a titkosszolgálatok soriban is sokan rokonszenveznek a radikális hazafiakkal.) Ugyanakkor hátrány lehet, hogy a jelöltek nagy része teljesen ismeretlen a közvélemény előtt – kivéve természetesen Mihaloliakos pártelnököt, aki a hosszú évtizedek óta részt vesz a politikai küzdelmekben, jelenleg pedig az athéni városi tanács tagja. .
A mozgalom szavazóit a nacionalista LAOS párttól hódította el, amely tavaly csatlakozott az IMF és az EU diktátumának engedelmeskedő kormánykoalícióhoz. A radikális jobboldal bázisát elsősorban Athén és a nagyvárosok bérből és fizetésből élő, illetve munkanélküli lakossága alkotja. A párt aktivistái gyakran osztogatnak élelmiszercsomagokat a rászorulóknak, de az is megesik, hogy a bevándorlók miatt az utcára csak félve kimerészkedő idős, beteg embereknek segítenek ügyes-bajos dolgaik elintézésében.
A 76 esztendős, rákos beteg Katerina Karousi korábban mindig a szocialistákra szavazott, amikor azonban az „Arany Hajnal” aktivistái élelmiszercsomagot hoztak neki, úgy döntött, rájuk voksol. "Úgy hallom, szép dolgokat tesznek az emberek érdekében. Miért ne szavazhatnánk rájuk?" – morfondírozott a beteg hölgy férje, a 79 esztendős Andreas Karoussis. A 41 éves Constantina Tassiou szintén azért lett a párt híve, mert a hazafiak ruhákat és élelmiszereket hoztak neki. Csak az egyház segített minket ilyen módon eddig” – hálálkodott Tassiou, aki epilepsziás betegsége miatt szorul segítségre.
A párt elveihez méltóan radikális megoldásokat szorgalmaz a súlyos gondokra: az illegálisan az országban tartózkodó idegeneket azonnal letartóztatnák és kitoloncolnák, de idővel a törvényes keretek között Hellászban letelepedett bevándorlók jogállását is felülvizsgálnák. A bűncselekményeket elkövető idegenek számára speciális táborok létrehozását is elképzelhetőnek tartják, ahol - óh, minő borzalom - dolgoztatnák is őket. A Görögország tönkretételében és kiárusításában bűnösnek talált közéleti személyiségeket haladéktalanul bíróság elé állítanák, vagyonukat pedig elkoboznák. A katonai szolgálatot nem vállaló görög fiatalokat megfosztanák állampolgárságuktól, sőt száműznék (!) is őket.
A párt élesen támadja Németországot is, melyet az EU-val és az IMF-fel együtt felelősnek tart a Görögországot sújtó súlyos bajok miatt.
"Soha nem fogunk egyezséget kötni és alkudozni a segélycsomagjaikat ránk kényszerítő hatalmakkal. A háborút a végsőkig kell vívni! Vissza fogjuk foglalni a hazánkat!”- jelentette ki híveinek fergeteges tapsa közepette Nikolaos Mihaloliakos, a görög radikális jobboldali párt elnöke.
Perge Ottó - Kuruc.info - Reuters nyomán