Betiltották a 20 főnél nagyobb beltéri összejöveteleket Helsinkiben, ahol a legtöbb új, igazoltan koronavírus-fertőzöttet regisztrálták Finnországon belül - derül ki a finn közegészségügyi hatóságok pénteki bejelentéséből.
A megelőző jellegűnek minősített rendelkezést azzal indokolták, hogy jóllehet az elmúlt két hétben csupán 58 fertőzött jutott 100 ezer lakosra az országban, és ez az adat a legalacsonyabb Európában, a főváros térségében a legmagasabb a fertőzöttek aránya.
Jan Vapaavuori helsinki polgármester azt mondta, a rendelkezés november 23-án lép hatályba, és három hétig tart. Az uszodák, edzőtermek és más sportlétesítmények továbbra is nyitva tartanak azzal a feltétellel, hogy a látogatók betartják a társadalmi távolságtartás szabályait, nem engedélyezettek viszont erre az időre azon sporttevékenységek, amelyek során az érintést nem lehet elkerülni. Elmaradnak továbbá a koncertek, és bezárnak a színházak is.
Csütörtökön a finn kormány meghosszabbította azt a rendelkezést, amely a legtöbb országból érkezők számára negatív koronavírusteszthez és 10 nap karanténhoz vagy két negatív koronavírusteszthez köti a beutazást az országba.
Finnországban a baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház adatai szerint csütörtökig 20 286 fertőzöttet regisztráltak, a Covid-19-nek eddig 374 halálos áldozata volt, 15 300-an pedig felgyógyultak a betegségből.
(MTI)