"Nem világos, hogy a kötelező arcvédő maszkok bármilyen pozitív hatással voltak-e a Covid-19 járvány elleni küzdelemre" – ismerte el csütörtökön a német egészségügyi minisztérium.
Zoom
Illusztráció forrása: teemoonley.com
"Az intézkedést nem lehetett a kormány egyéb lépéseitől, köztük a zárlatoktól függetlenül értékelni" – közölte a minisztérium Wolfgang Kubicki, a Bundestag alelnökének megkeresésére.
A Bild című német lap cikke szerint a minisztérium azt közölte: "Összességében az egyes intézkedések (például a maszkokra vonatkozó követelmények) hatékonyságát nem lehet elszigetelten értékelni".
Kubicki a közösségi oldalán azt írta, ezzel a válasszal a minisztérium csak a felelősség alól akar kibújni.
"A minisztérium állítása, miszerint a maszkkövetelmények hatékonyságát nem lehet más intézkedésektől függetlenül ellenőrizni, téves, és kísérlet az alkotmányban előírt hatékonysági vizsgálat elkerülésére" – írta a Szabad Demokrata Párt (FDP) magas rangú képviselője.
A Bild szerint az egészségügyi minisztérium amellett érvelt, hogy a kötelező maszkviselés hatékonysága már 2020-ban bebizonyosodott, de csak más intézkedésekkel együtt, például iskolabezárásokkal és zárlatokkal összefüggésben. (Tehát ha otthon van mindenki, mert bezárták az iskolákat, és minden mást is, akkor hatékony a maszkviselés... - a szerk.)
A minisztériumot most vezető szociáldemokrata, Karl Lauterbach egyébként a koronavírus járvány idején a szigorú zárlatok és szigorú korlátozások erőteljes támogatójaként vált ismertté.
Kubicki bírálta Németország egészségügyi felügyeleti szervét, a Robert Koch Intézetet (RKI) is, mondván, hogy az nem végezte megfelelően a munkáját.
Az ügynökség nem tanulmányozta a maszkviselés hatásait – írta Kubicki, hozzátéve, hogy "több mint három év és (...) több száz, adófizetői pénzből fizetett tanulmány után le kell vonnunk a következtetést: az RKI munkájának eredménye katasztrofális".
Kubicki szerint a parlamentnek kormány teljes Covid-19 politikáját felül kellene vizsgálnia. Azt is kérte, hogy az RKI-t tegyék függetlenebbé az egészségügyi minisztériumtól.
Németországban korábban több botrány is kirobbant a kormány által a Covid-19 elleni küzdelem részeként vásárolt védőmaszkokkal kapcsolatban. Az egészségügyi minisztériumot először azzal vádolták, hogy túl sokat fizetett a maszkokért, amelyeket egy olyan vállalat szállított, ahol Jens Spahn akkori egészségügyi miniszter "férje" dolgozott. Íme a férj és feleség:
Zoom
Fotó: dpa-Zentralbild
Spahn később azért is kellemetlen helyzetbe került, mert hibás maszkok szétosztását fontolgatta a fogyatékkal élők és hajléktalanok között, írja a Mandiner.