Ezentúl hivatalosan is megáldhatják az egyneműek együttélését templomi ceremónia keretében a Csehtestvérek Evangélikus Egyház  papjai, amennyiben ezt az érintettek kérik - döntött a Csehtestvérek Evangélikus Egyház szinódusa, amely a hét végén ülésezett Prágában - közölte Jirí Hofman, az egyház szóvivője vasárnap Prágában.
A Csehtestvérek Evangélikus Egyház egy huszita szekta, de a katolikus egyház után a második legnagyobb vallási közösség Csehországban.
A római katolikus egyház az egyneműek együttélésének megáldását természetesen elutasítja.
A szinódus, a Csehtestvérek egyházának legmagasabb fóruma, érzékeli, hogy az egyházban nincs egységes vélemény az egyneműek együttélésének elfogadásáról, ezért a konkrét döntést a papokra bízza, akik az érintetteket megáldhatják, de az áldást el is utasíthatják - olvasható a szinódus közleményében. Az egynemű "párok" hivatalos kapcsolata megáldásának engedélyezését a szinódus tagjainak 78 százaléka támogatta.
A Csehtestvér Evangélikus Egyháznak jelenleg több mint ötvenezer tagja van, ami mintegy fele az ezredforduló körüli hívők számának.
(MTI nyomán)
Kapcsolódó: