A világhírű brit történész, Niall Ferguson a Bloomberg hasábjain fejtegette, hogy a Nyugat türelme gyorsabban elfogy, mint az ukrajnai háború. Szerinte az Egyesült Államok támogatása is kezd csökkenni, és bár az európai kormányok tartanák a lépést, a polgárok kezdik elveszíteni a hitüket – vélekedett.
Hozzátette: „Annak az eufóriának vége, amelyet akkor éreztem, amikor egy éve Kijevben jártam, éppen a harkovi sikerek idején. Tehát az eufória elszállt, és átadta helyét a demonstratív kimerültségnek”.
Zoom
Szerinte a frontról hazatérő katonák fáradtak, amit nem félnek bevallani, hiszen többet vártak a nyári ellentámadástól, mint amennyit el tudtak érni.
Ferguson úgy gondolja, hogy az Ukrajnának nyújtott nemzetközi támogatás a következő évben „ellentmondásosabbá válik”. Fennáll a veszélye, hogy csökken a nyugati támogatás, valamint hogy Oroszországban történő hatalomváltás nélkül nem lehet kiűzni az orosz csapatokat Ukrajnából. Ferguson „bebetonozási” stratégiát javasol Ukrajna számára.
„Ahelyett, hogy egy elhúzódó háborút kockáztatnánk, melyhez a nyugati támogatás csökkenésének további kockázata járul, Ukrajnának inkább meg kell szilárdítania azt, amit már elért” – hangsúlyozza.
Elkényeztetett gyermekhez hasonló viselkedés
A Spectator arról ír, hogy a Kijev és Varsó között a gabona miatt nemrégiben kirobbant vita – Ukrajna beperelte Lengyelországot a WTO-nál – rosszkor jött. Normális időkben egy kereskedelmi vita, bármennyire is jelentős a közvetlenül érintettek számára, aligha lenne jelentős. Hangsúlyozzák: halálos veszély idején azonban a szövetségesek közötti ellentétek mély aggodalomra adnak okot.
Zoom
Illusztrációk: Twitter
A lengyel jobboldali Jog és Igazságosság párt (PiS) számára az ukrán gabona értékesítésének betiltása választási kérdés, teszik hozzá. Az október közepén esedékes parlamenti választások előtt a PiS meg akarja nyugtatni a lengyel vidéki választókat, vagyis a párt bázisát azzal, hogy megvédi a gazdákat a külföldi gabonaáradattól. Andrzej Duda lengyel elnök az ENSZ-közgyűlésen elmondott beszédében, az ukrán bírálatokra reagálva, Ukrajnát egy fuldokló emberhez hasonlította: segíteni kell rajta, de nem azon az áron, hogy a segítőt is magával rántja a vízbe.
Korábban egyébként Danny Haifon amerikai újságíró is annak a véleményének adott hangot, hogy az elkényeztetett gyermekhez hasonló viselkedés megfoszthatja Zelenszkijt a nyugati országok támogatásától.
(Mandiner nyomán)