Mint ismert, Biden bejelentette, hogy az Egyesült Államok által megígért első M1 Abrams harckocsikat a jövő héten fogják leszállítani Ukrajnának. Az amerikai kormány még januárban közölte, hogy 31 Abrams harckocsit ad Kijevnek.
Zoom
Fotó: Sputnik / Valery Melnikov
Korábban azzal indokolták a harckocsik leszállításának késedelmét, hogy az ukrán személyzetet ki kell képezni a 68 tonnás járművek üzemeltetésére és karbantartására – emlékeztetett a Sputnik Globe.
Az amerikai hadsereg által kiképzett ukrán katonák azonban mindössze az Abramshez kapcsolódó legalapvetőbb készséggel rendelkeznek. Nem véletlen, hogy ezért hiányozni fog belőlük minden taktikai vagy műveleti készség, amikor a harckocsi harci alkalmazásáról van szó – állapította meg Scott Ritter.
A szakértő szerint az Abramseket használó ukrán harckocsizók tüzérségi képzettsége kezdetleges lesz, ami pedig a modern hadászatban nélkülözhetetlen lenne. Azt is elárulta, hogy nem rendelkeznek a különböző, összetettebb meghibásodások elhárításához szükséges tapasztalattal és képességekkel.
Scott Ritter kiemelte: amennyiben egy tapasztalt katonákból álló csapat legénysége irányítja ezt az amerikai harckocsit, akkor az halálos fegyver, ezzel szemben ha a legénységét olyan ukránok alkotják, akik csak alapfokú ismeretekkel rendelkeznek, akkor az Abrams nem több, mint egy halálos csapda, egy mozgó acélkoporsó a benne ülő négy ember számára.
Ez a helyzet a német Leopardok esetében is.
(Sputnik - Mandiner nyomán)