Sürgős intézkedésekre van szükség a palesztin lakosságú Ciszjordániában, az ottani zsidó telepesek támadásai miatt ugyanis a helyzet kikerülhet az irányítás alól - jelentette ki az Európai Unió külügyi szolgálatának (EEAS) szóvivője szerdán.
Zoom
Ezek bizony nem csecsemő-lefejező hamászosok, hanem zsidó telepesek, akik ígérik: nem lesz kegyelem a ciszjordániai palesztinoknak - és ezt már meg sem próbálják a gázaiak támadására fogni (fotó forrása: Muhammad Shehada/X)
Közleményében az uniós illetékes hangsúlyozta: a ciszjordániai zsidó telepesek terrorizmusának fellángolása nagyon sok polgári áldozathoz vezetett, palesztin közösségek kényszerültek elhagyni otthonaikat.
A telepesek támadásai kimondhatatlan szenvedést okoznak a helyi közösségeknek - fogalmazott.
Kijelentette: Izraelnek kötelessége megvédeni a ciszjordániai civileket a szélsőséges telepesek által alkalmazott erőszaktól. Kötelessége továbbá felelősségre vonni az elkövetőket, és biztosítania az izraeli hadsereg (IDF) beavatkozását. Ez jogi kötelezettség, teljesíteni kell - húzta alá.
A ciszjordániai zsidó telepesek támadásai tovább fokozzák a Gázai övezet amúgy is tragikus helyzetét, és növelik a konfliktus elmérgesedésének kockázatát, melyet minden áron el kell kerülni - tette hozzá az uniós külügyi szolgálat szóvivője.
Mahmúd Abbász palesztin elnök már hetekkel ezelőtt a ciszjordániai zsidó telepesek támadásainak beszüntetésére szólított fel, mert ezek szerinte nagymértékben felelősek az izraeli-palesztin konfliktus súlyosságáért.
Jake Sullivan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója vasárnap egy televíziós interjúban szintén azt mondta: "teljességgel elfogadhatatlanok a szélsőséges telepesek erőszakcselekményei ártatlan civilek ellen Ciszjordániában".
(MTI nyomán)
Néhány videó a telepes terroristák ténykedéséről: