Terrorista államnak nevezte szerdán a török elnök Izraelt, mely háborús bűncselekményeket követ el a Gázai övezetben, és ismét azt hangoztatta, hogy nem tartja terrorszervezetnek az övezetet irányító Hamászt.
 
Zoom
Fotó: Twitter
A parlamentben elmondott beszédében Recep Tayyip Erdogan népirtásnak nevezte a gázai háborút, és aláhúzta: Törökország nemzetközi szinten is lépéseket tesz, hogy véget vessen az atrocitásoknak, valamint azon lesz, hogy terroristának minősítsék az izraeli telepeseket is.
"Ha Izrael folytatja a mészárlást, az egész világ szemében terrorista állammá válik" - jelentette ki török elnök.
Egyúttal felszólította Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, közölje, rendelkezik-e a zsidó állam nukleáris fegyverrel, valamint "bukott embernek" minősítette a zsidó kormányfőt.
Emellett azzal vádolta Izraelt, hogy "az emberiség történelmének legaljasabb támadását" követte el a palesztinok ellen, mégpedig a nyugati országok "feltétel nélküli támogatásával", és kijelentette: az izraeli vezetőknek a hágai bíróságon a helyük.
"Nyugodt szívvel ki merem mondani: Izrael terrorista állam" - fogalmazott az államfő.
Az MTI "elfelejtette" idézni, de azt is mondta: hé, Izrael, hiába van atombombátok, számotokra közel a vég:
Az elnök az Izrael és a palesztinok közötti konfliktust a keresztény és az iszlám világ közötti háborúhoz is hasonlította.
A Hamásszal kapcsolatban Erdogan megismételte korábbi álláspontját, mely szerint a csoportot egy, a palesztin nép által demokratikusan megválasztott politikai pártnak tartja, mely védi a palesztinok földjét, becsületét és életét.
A harcok kitörése óta Erdogan többször szorgalmazott nemzetközi békekonferenciát, és arra kérte az iszlám országokat, hogy közösen szankcionálják Izraelt, novemberben pedig a hazájuk védelméért küzdő felszabadító csoportnak nevezte a Hamászt.
Frissítés: Netanjahu a terrorizmus támogatásával vádolta meg a török elnököt
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerdán a terrorizmus támogatásával vádolta meg Recep Tayyip Erdogan török elnököt, aki a nap folyamán terrorista államnak nevezte Izraelt.
"Izraelt terrorista államnak nevezi, valójában pedig a Hamász terrorállamát támogatja" - jelentette ki Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök Franklin Grahammel, Samaritan's Purse amerikai keresztény segélyszervezet elnökével tartott megbeszélése után.
Erdogan a nap folyamán úgy fogalmazott, hogy "az Egyesült Államok és a nyugati országok feltétlen támogatásával" Izrael 40 napja követ el "szünet nélkül mészárlásokat" a Gázai övezetben. A török elnök állami terrorizmussal vádolta Izraelt.
Eli Kohen izraeli külügyminiszter szerdán úgy reagált, hogy Izrael nem hagyja magát kioktatni olyasvalakitől, "aki ádáz terroristákat lát vendégül, és terrorszervezeteket támogat". Mint mondta, a török elnök eltorzítva mutatja be a valóságot, és "újfent a történelem rossz oldalán áll".
Kohen szerint Erdogan azok pártját fogja, akik Iránban, Libanonban, Szíriában és Jemenben üdvözölték a Hamász október 7-i támadását izraeli civilek ellen. Izrael jogállam, és folytatni fogja harcát a Hamász ellen - húzta alá az izraeli diplomácia vezetője az X-en.
Korábban írtuk: