Izraeli tisztviselők már egy évvel ezelőtt hozzájutottak a Hamász Izrael elleni terrortámadásának a terveihez – számolt be a New York Times. Az amerikai lap értesülései szerint az izraeli katonai és hírszerzési tisztviselők "nem vették komolyan" a tervet, mert "úgy gondolták, hogy nem tudnak egy ilyen széleskörű támadást végrehajtani".
Zoom
Alábecsülték az ellenséget, vagy hagyták megtörténni a casus bellit? Mindkettő életszerű (fotó: Said Khatib / AFP)
A tervet tartalmazó negyvenoldalas dokumentumot az izraeli hatóságok Jerikó fala kódnévvel látták el, és
az írás pontról pontra egy olyan inváziót írt le, ami végül október 7-én meg is történt.
A terv nem tartalmazta a támadás tervezett időpontját.
Az angolra lefordított tervet a New York Times is átnézte. A lap újságírói szerint
a Hamász "sokkolóan" hasonló akciót hajtott végre októberben, mint amit a tervben levezettek.
A dokumentum tartalmazta, hogy a támadás rakétatámadásokkal indul, drónokkal kiiktatják a biztonsági kamerákat és az automata gépfegyvereket, majd siklóernyőkkel, motorokkal és gyalog áradnak be Izraelbe. A terv ezenkívül konkrét információkat tartalmaz az izraeli haderők méretéről és pontos elhelyezkedéséről.
A Times újságírói szerint ráadásul olyan érzékeny információk is vannak a tervben, amelyekkel kapcsolatban felmerül, hogy miként jutottak hozzá a palesztinok. A lapnak nincs információja arról, hogy Izrael honnan szerezte meg a Hamász terveit.
A Times szerint a dokumentum sok tisztviselőhöz eljutott, de arról nincs információ, hogy Benjamin Netanjahu vagy más politikai vezetők látták-e. Az amerikai lap újságírói leírják, hogy egy tavalyi katonai értékelés annyit állapított meg a tervről, hogy "nem lehet eldöntetni, hogy mik a Hamász szándékai".
Idén júliusban a 8200-as hírszerzési egység egyik elemzője egy emailben arra figyelmeztetett egy csoport hírszerzési szakértőt, hogy a Hamász olyan hadgyakorlatokat tartott, amelyek nagyon hasonlítanak a "Jerikó fala" terveihez. De a gázai részleg egyik vezetője félresöpörte a figyelmeztetést, arra hivatkozva, hogy a Hamász nem tudna végrehajtani ilyen támadást. A Timesnak nyilatkozó izraeli tisztviselők elmondták azt is: annyira abszurdnak tűnhetett a terv, hogy senki nem akarta elhinni.
Ráadásul minden országnak vannak olyan haditervei, amelyeket soha nem valósít meg.
A zsidó állam biztonsági és hírszerzési tisztviselői már elismerték, hogy vállalják a felelősséget, amiért nem védték meg az országot. A háború után várhatóan létre fog jönni egy külön bizottság, amely meg fogja vizsgálni, mi vezetett ahhoz, hogy Izraelt felkészületlenül érte a támadás.
WSJ: a Moszad le akar vadászni minden külföldön élő Hamász-vezetőt
Az izraeli titkosszolgálatok arra készülnek, hogy a háború után megöljenek minden külföldön tartózkodó Hamász vezetőt – számolt be a Wall Street Journal.
Ez a bosszúhadjárat akár éveket is igénybe vehet, azonban az amerikai lap szerint Benjamin Netanjahu parancsára az izraeli kémügynökségek már elkezdtek azon dolgozni, hogyan tudnák levadászni a Libanonban, Törökországban és Katarban tartózkodó vezetőket.
Izrael híres a likvidálásokról: az 1972-es müncheni terrortámadást követően éveken át tartó akció keretében vadászta le a sportolóit meggyilkoló Fekete Szeptember tagjait. Korábban izraeli ügynökök magukat turistának álcázva öltek meg egy Dohában tartózkodó Hamász-vezért, valamint nőknek öltözve vadásztak le "terroristákat" Bejrútban.
Benjamin Netanjahu november végén egy televíziós beszédben kijelentette: kiadta a parancsot a Moszadnak, hogy keressék meg a Hamász minden vezetőjét.
A WSJ cikke megjegyzi: a külföldön végrehajtott célzott likvidálások sértik a nemzetközi jogot - de Izraelt ez soha nem érdekelte.
A Hamász parancsnokai közül többen Katarban tartózkodnak, ahol Izrael még nem hajtott végre likvidálást.
(NYT - WSJ - Mandiner nyomán)