A The Wall Street Journal értesülése szerint Izrael terveket készített arra, hogyan lehetne a Földközi-tengerből szivattyúzott vízzel elárasztani a Gázai övezet alatt húzódó, a Hamászhoz köthető alagútrendszert, írja a Mandiner.
Zoom
Fotó: Attia Muhammed / Flash90
Az Amerikai Védelmi Erőkre hivatkozva a cikk azt állítja, hogy az Izraeli Védelmi Erők múlt hónapban öt jelentős vízszivattyút telepítettek a gázai al-Shati menekülttábor közelében. Ezek a vízszivattyúk képesek akár heteken belül elárasztani a földalatti hálózatot, óránként több ezer köbméter vizet pumpálva az alagutakba.
A tisztviselők szerint Izrael tájékoztatta az Egyesült Államokat a tervről a múlt hónapban, de még nem döntött a végrehajtásról. A beszámoló szerint a Biden-adminisztráció megosztott a tervvel kapcsolatban.
A jelentés említi azokat az aggodalmakat is, miszerint Gáza térsége természetileg is károsodhat, ha az alagutakban lévő tengervíz és veszélyes anyagok beszivárognak a talajba.
Nem vagyunk biztosak abban, hogy mennyire lesz sikeres a szivattyúzás, mivel senki sem ismeri az alagutak részleteit és a körülöttük lévő talajt – nyilatkozta a lapnak egy, a tervet ismerő személy.