A NATO-főtitkár arra figyelmeztette a nyugati szövetségeseket, készüljenek fel, hogy rossz hírek érkezhetnek az ukrán frontról – számolt be a Politico.
Zoom
Lassan véget érnek a győzelmi Andersen-mesék (fotó: Odd Andersen / AFP)
„A háborúknak szakaszai vannak” – magyarázkodott Stoltenberg az ARD-nek adott interjúban. A főtitkár hozzátette: fel kell készülni arra, hogy rossz hírek érkeznek, de nem mondta el, hogy pontosan mire gondol.
Stoltenbergnek nem ez az első negatív megjegyzése az ukrán-orosz háború kilátásaival kapcsolatosan. A főtitkár nemrég azt nyilatkozta, Ukrajna helyzete rosszabbodhat, ha nem növelik a nyugatról szállított fegyverek számát.
Oroszország a múlt héten bejelentette, hogy növeli a hadsereg méretét. Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken aláírta azt a rendeletet, amely mintegy 170 ezerrel, összesen 1,3 millióra növeli a katonák létszámát.
A Politico megjegyzi: az elmúlt hónapokban alig mozdult meg a frontvonal, annak ellenére, hogy Kijev nagy ellenoffenzívát indított a nyáron.
Stoltenberg szerint azonban az ukránok „nagy győzelmeket” értek el azzal, hogy visszaszorították az orosz hadiflottát a Fekete-tengeren.
A főtitkár az interjúban arra panaszkodott, hogy a szövetségen belül sok ország még mindig túl fontosnak tartja a nemzeti érdekeket.
Stoltenberg szerint Putyin győzelme veszélyeztetné a NATO tagjait: „Minél inkább támogatjuk Ukrajnát, annál hamarabb lesz vége a háborúnak” - ismételte meg egyik kedvenc hazugságát.
(Politico - Mandiner nyomán)