A civilek komolyabb védelmére szólította fel az amerikai külügyminiszter csütörtökön Izraelt a Gázai övezet déli részében ellen indított offenzívájával kapcsolatban, kiemelve, hogy még mindig "rés tátong" Izrael civilek védelmére tett ígéretei és a szárazföldi harc során történtek között.
"Izraelnek továbbra is elsődleges fontossággal kell kezelnie a civilek védelmét" - jelentette ki washingtoni sajtótájékoztatóján Antony Blinken, nem sokkal David Cameron brit külügyminiszterrel folytatott tárgyalásai után.
Zoom
Fotó: Ronaldo Schemidt / AFP / Getty Images
Leszögezte továbbá, rendkívül fontos a kommunikációs csatornák megőrzése annak érdekében, hogy az emberek tudják, hova és mikor tudnak menni, valamint világossá kell tenni azokat az idősávokat is, amikor lehetőségük van a mozgásra. Hozzátette: biztosítani kell az élelmet, ivóvizet és egészségügyi felszerelést azokon a helyeken, ahol a civilek meghúzódhatnak.
Mint mondta, Washington erről rendszeresen egyeztet az izraeli féllel, a többi között Joe Biden is szóba hozta a nap folyamán Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel folytatott telefonbeszélgetésén.
Blinken mellett Kamala Harris alelnök és Lloyd Austin védelmi miniszter is nyilvánosan felszólította Izraelt, törekedjen a precízebb támadásra a Gázai övezet déli részén annak érdekében, hogy elkerülje a nagyszámú civil áldozatokat.
Mindazonáltal már újabb több száz palesztin halottról tudni a múlt péntek óta, miután az Izrael és az övezetet irányító Hamász iszlamista terrorszervezet közötti átmeneti tűzszünet véget ért.
(MTI)