Több mint harminc alkatrészét és roncsdarabját azonosították az ukrán igazságügyi minisztérium Kijevi Igazságügyi Szakértői Tudományos Kutatóintézetének (KNDISZE) szakemberei annak a H-101-es rakétának, amellyel az oroszok hétfőn a kijevi Ohmatdit gyermekkórházat eltalálták - közölte a tárca szerdán Facebook-oldalán.
Zoom
Ki kell vonni a hadrendből az állítólag darabonként 13 millió dollárba kerülő H-101-es cirkálórakétát, ha csak ekkora pusztításra képes... Az orosz hadvezetést pedig főbe kell lőni, amiért pont a NATO-csúcs előtt lőtt gyermekkórházat, hogy a hírt lobogtatva még sikeresebben tudjon tarhálni a kijevi banda. Aki szerint azonban a károk sokkal inkább utalnak egy légvédelmi rakéta rombolására, az háború-, és talán még holokauszttagadó is...
A közlemény szerint hétfőn és kedden a kutatóintézet szakemberei a helyszínen végezték a szerintük az oroszok által használt fegyver darabjainak vizsgálatát. Azonosították egyebek mellett a rakétaszárny, a farokrész és a motor külső burkolatának darabjait. Ezenfelül a szakértők a rendelkezésükre álló videófelvételek alapján hozzávetőlegesen kiszámították a cirkálórakéta méretét.
Zoom
Íme az egyik bizonyíték. Az orosz pilóták útleveleit ezúttal nem mellékelte a CIA (forrás: Telegram/AirHubStore)
"A talált roncsok sajátos mérnöki és tervezési jellemzői, valamint a megfelelő szabványos jelölések arra utalnak, hogy az Oroszországi Föderáció fegyveres erői H-101-es típusú stratégiai, légi indítású cirkálórakétát használtak, amelynek hossza 7,5 méter, robbanófeje körülbelül 400 kilogramm, maximális sebessége óránként 720 kilométer, repülési hatótávja pedig akár ötezer kilométer" - fejtette ki Andrij Hajcsenko igazságügyi miniszterhelyettes az MTI híre szerint.
Frissítés: szakértő erősíti meg: sokkal valószínűbb, hogy ukrán elfogórakéta csapódott be a kórházba
Hidegkuti Konstantin HírTV-ben elhangzott megállapításaiból:
  • a gyerekkórház egy hadiüzem közelében helyezkedik el,
  • a téglaépületnek csupán az egyik sarka omlott be,
  • a környező épületeken viszonylag sok ép ablakot találunk,
  • ha ott egy 4-500 kilogrammos robbanófej lépett volna működésbe, nem az épület egyik sarka omlott volna össze, hanem az épület megszűnt volna létezni,
  • az épületnek csak egy része omlott be, nem sérült például a tetőfémlemez, egy nagy volumenű robbanás esetén azonban nem maradt volna sértetlenül a palalemez, a fémlemezek.
Szó esett még az esetről készült videófelvételről, illetve az azon látható rakéta lehetséges típusáról is, illetve arról, hogyan jut arra a következtetésre a szakértő, hogy itt bizony elfogórakétáról van szó, és arra is keresik a választ, hogyan tudott oda becsapódni:
Néhány a korábban lelepleződött ukrán hazugságok közül: