Két ember meghalt, négy másik pedig megsebesült vasárnapra virradóra orosz légitámadásban az orosz határhoz közeli Szumi városban - közölte vasárnap az északkelet-ukrajnai megye katonai közigazgatása.
A sebesültek között két gyermek van - írta a közigazgatás a Telegram üzenetküldő alkalmazásban. A közlemény szerint több lakóház és gépkocsi megrongálódott.
Orosz tüzérségi tűzben három nő halt meg a kelet-ukrajnai Donyeck megye egyik falujában vasárnap - közölte a megyei kormányzó. Vadim Filaskin szerint kazettás lövedékeket lőttek ki Cserkaszke falura, három nő meghalt, egy férfi pedig megsebesült. A támadásban legkevesebb kilenc lakóház megrongálódott. A kormányzó a Telegramon távozásra szólította fel a lakosokat.
Az ukrán légvédelmi egységek az éjszaka folyamán kilőtt 23 orosz támadó drónból 15-öt és négy irányított levegő-föld rakétából egyet semmisítettek meg - közölte vasárnap az ukrán légierő.
Két drón és egy további rakéta nem érte el a célpontját - közölte a légierő a Telegramon. A drónokat az ukrajnai elektronikai hadviselési rendszerek fogták el - olvasható a közleményben.
A légierő szerint a támadások célpontja Odessza, Harkiv és Dnyipropetrovszk megye volt.
Volodimir Zelenszkij "ukrán" elnök vasárnap közölte, hogy Oroszország csak az elmúlt hét során több mint 800 irányított légibombát, megközelítőleg 300 drónt és 60 rakétát indított Ukrajna ellen.
Ötvennyolcra emelkedett a Poltava elleni múlt heti orosz légicsapás halálos áldozatainak a száma, három sebesült a kórházban belehalt sérüléseibe - közölte a Telegramon Filip Pronin, Poltava megye közigazgatási hivatalának a vezetője.
Volodimir Zelenszkij a tanácsadójának nevezte ki vasárnap Olekszandr Kamisin volt hadiipari minisztert. Kamisin, aki a stratégiai fontosságú iparágakat és a fegyvergyártást felügyelte, a múlt héten mondott le az ukrán kormány átalakítása keretében.
Zelenszkij közölte, hogy Ukrajnának „új energiára” van szüksége, és elrendelte az orosz invázió kezdete óta legnagyobb kormányátalakítást.
Az ukrán parlament a múlt héten kilenc új miniszter kinevezését szavazta meg, közöttük a külügyminiszterét és két miniszterelnök-helyettesét. Zelenszkij vasárnap Viktor Mikitát, Kárpátalja megye kormányzóját az elnöki hivatal vezetőjének helyettesévé nevezte ki, akinek a feladata a megyék felügyelete.
Mikita kijelentette, hogy az egyik fő feladata a megyék katonai közigazgatása hatékony munkájának a biztosítása lesz, valamint a kommunikáció és a bizalom fejlesztése a hatóságok, a helyi közösségek és a gazdasági szereplők között.
(MTI nyomán)