Kurt Campbell, az Egyesült Államok külügyminiszter-helyettese kedden azt mondta, Kína „nagyon jelentős” segítséget nyújt Oroszországnak hadigépezete megerősítéséhez, utóbbi pedig cserébe átadja a tengeralattjárókra és rakétákra vonatkozó, szigorúan őrzött katonai technológiáját – írja a Politico.
Az Egyesült Államok ezzel egyértelműen kimondta, hogy Kína aktívan segíti az orosz haderőt.
Zoom
Fotó: Pavel Volkov/Sputnik/AFP/Getty Images
Korábban többnyire kettős felhasználású technológiák átadásáról volt szó, vagyis amelyek polgári és katonai célokra egyaránt alkalmazhatók (drónok, chipek).
Ezek nem kettős felhasználású képességek. Ezeket tulajdonképpen közvetlenül az orosz hadigépezetre alkalmazzák – jelentette ki Campbell.
Mindkét kormány legmagasabb szintjein erőfeszítéseket látunk arra, hogy megpróbálják elrejteni és védeni ennek az aggasztó együttműködésnek bizonyos elemeit. (…) E tevékenységek nagy része a föld alatt zajlik – tette hozzá.
A segítségért cserébe Oroszország tengeralattjáró-, rakéta- és más érzékeny technológiákat kezdett el átadni Kínának. Moszkva mindig is óvakodott attól, hogy katonailag érzékeny technológiákat adjon át Pekingnek, de az ukrajnai háború láthatóan ebben is változást hozott.
Campbell szerint a Peking által kapott új technológiák nemcsak az Egyesült Államokra, hanem Indiára, Ausztráliára, Japánra és Dél-Koreára is veszélyt jelentenek, „ha Kína nagyobb segítséget tudna kapni Oroszországtól bizonyos katonai képességek tökéletesítésében”.
A Pentagon szerint Iránban képeztek ki orosz katonákat iráni rakétarendszerek kezelésére
Az Egyesült Államok információi szerint Iránban képeztek ki több tucat orosz katonát az iráni ballisztikus rakétarendszerek használatára - erről az amerikai védelmi minisztérium szóvivője beszélt kedden.
Pat Ryder a Pentagon napi sajtótájékoztatóján egyben megerősítette Antony Blinken amerikai külügyminiszter Londonban tett bejelentését, miszerint Irán rövid hatótávolságú rakétákkal látta el Oroszországot.
A védelmi minisztérium szóvivője aggodalomra okot adónak nevezte a fejleményt, ami véleménye szerint fenyegeti Európa biztonságát, valamint rávilágít arra, hogy Irán destabilizáló tevékenysége túlnyúlik a Közel-Keleten.
Megjegyezte, hogy amerikai részről egyelőre nem észlelték, hogy a fegyverzetet az orosz haderő Ukrajna ellen bevetette volna, de hozzátette, hogy ezt szorosan nyomon követik.
Pat Ryder szerint a szóban forgó fegyverzet bevethetősége hozzávetőleg 120 kilométer, így rövid hatótávolságú eszközként jellemezhető.
(MTI - Portfólió)