Elfoglalta az orosz hadsereg a donyecki régióban lévő Nelipivka települést - közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium.
Az orosz hadijelentés a hat ukrajnai frontszakasz közül négynél számolt be előretörésről. A tárca közölte, hogy Ukrajnában 14 ellentámadást vertek vissza, Kurszk megyében pedig két ellentámadási és öt - a határon át tervezett - betörési kísérletet hiúsítottak meg.
A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több más településéről is jelentettek hétfőn ukrán tüzérségi és dróntámadást.
Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn elrendelte az őszi katonai behívást, amelynek keretében október 1. és 2024. december 31. között 133 ezer 18 és 30 év közötti, nem tartalékos sorköteles orosz állampolgárt rendelnek be katonai szolgálatra. Vlagyimir Cimljanszkij ellentengernagy, a vezérkar szervezési és mozgósítási főcsoportfőnökségének helyettes vezetője kijelentette, hogy a most behívandók "nem kapnak feladatot különleges hadműveleti övezetben".
Putyin elrendelte, hogy vegyék fel az orosz biztonsági tanács tagjai közé Alekszej Gyumin elnöki tanácsadót, Gyenisz Manturov első miniszterelnök-helyettes, Veronika Szkvorcovát, a Szövetségi Orvosi és Biológiai Ügynökség vezetőjét és Alekszandr Linyecet, az Elnöki Speciális Programok Főigazgatóságának vezetőjét. A testületből felmentette Vlagyimir Jakusevet, az urali szövetségi körzet korábbi elnöki megbízottját.
Az orosz elnök az Oroszország Hőse címet adományozta Jevgenyij Poddubnijnak, az Összoroszországi Állami Televíziós és Rádiós Műsorszóró Társaság (VGTRK) haditudósítójának. Poddubnij, aki a szíriai és ukrajnai bejelentkezéseivel vált ismertté, Kurszk megyében augusztus 7-én súlyosan megsebesült egy dróntámadás következtében. A kórházból szeptember közepén engedték ki.
A donyecki Csasziv Jar környékén pilóta nélküli repülőszerkezet sebesítette meg Gyenyisz Kulagát, az Izvesztyija tudósítóját. Kulaga égési és repeszsérüléseket szenvedett, és mindkét lába eltört.
(MTI nyomán)