Vitatkozók
(Csernó Judit munkája)
A portálunkon megjelent egy írás, melynek címe: "Vér, belek, Krisztus vizeletben - az egyházak és a Jobbik is támogatja?” A cikk a következőképpen indít: "Debrecen nem győz meglepetésekkel szolgálni. Bár a városnak egy magát nemzetinek és kereszténynek nevezett párt prominense a polgármestere, mégis elképesztően undorító kiállításnak ad helyt."
Majd következik a frissítés, amelyben megemlítem a debreceni Jobbik portálját – mint kiderült tévesen. A szóban forgó oldal ugyanis a Hajdú-Bihar megyei Jobbikhoz tartozik, a debrecenit más felügyeli. Ezért a bakiért elnézést kérek az érintettektől.
Ezt írtam: "Mint az a debreceni Jobbik honlapjáról kiderül, tagjaiknak és szimpatizánsainak is ajánlják a kiállítás megtekintését. Lehet, hogy ők nem olvasnak Kuruc.infót - ez nem olyan nagy baj -, viszont az elmúlt évek politikai történéseinek ismerete alapvető feladat kéne legyen egy - saját bevallása szerint is - kormányra készülő nemzeti radikális pártnak." Jómagam azt gondoltam, hogy eléggé körültekintően fogalmaztam meg azt a minimális elvárást, amit egy magát nemzeti radikálisnak és kereszténynek mondott párt iránt támaszthat a szavazó. Lehet, hogy tévedtem. Mindenesetre nézzük a Hajdú-Bihar megyei (és nem debreceni) Jobbik-portál szerkesztőjének magyarázkodó pontjait. Dőlttel a saját megjegyzéseim olvashatók.
Egy vita lezárásának margójára:

1. A Messiások című kiállítás augusztus 13-án nyílt meg. Ez tény, ám ezen csekély hírértékű információ semmit sem jelent a vitánk szempontjából.
2. Portálunkon augusztus 7-én jelent meg a kiállítás ajánlója. A cikket a Református.hu-ról vettük át. Nem szerepel benne sem a vér, sem a belek, sem a vizelet szó. A Református.hu-n megjelent ajánlóban szerepel Serrano neve, mint a tárlatra meghívott „művész”. Nos, célszerű lett volna az anyag átvétele előtt tájékozódni. Hadd legyek kicsit önző és ebből a célból a saját portálunkat ajánljam, ha már úgyis napi rendszerességgel illetnek minket azzal a "váddal", hogy a Jobbik pártlapja vagyunk. A Kuruc.info keresőjébe a „Serrano”-t beütve, az itt megtekinthető találatok jelennek meg. Ebből bőven elég az, ha csupán két cikkünkre utalok. Lipusz Zsolt remek publicisztikájára, melyből kitűnik, hogy ez a Serrano nevű kereszténygyűlölő zsidóbérenc előszeretettel helyezi Krisztust az emberi vizeletbe. A másik cikkünk, amire felhívnám figyelmét, az a Gecy II című zsidó „színház” leleplezése. Itt is talál utalást Serrano beteges „művészetére”. Nos, csak ennyi kellett volna ahhoz, hogy a reformátusoktól – az is megér egy misét, hogy az egyházak miért népszerűsítik ezt a förmedvényt – átvett anyagot kiegészítsék. Annyit tettek volna hozzá megjegyzésként a cikk végére, hogy kereszténygyűlölő zsidók is szereplenek a tárlaton, ezért nem tudják tiszta szívvel ajánlani olvasóiknak.
3. A kiállítást a megnyitása előtt értelemszerűen egyetlen szerkesztőbizottsági tagunk sem tekintette meg. Sőt, tudtommal utána sem. Akkor miért számoltak be róla? Ez azért nem ellenérv. Még jó, hogy nem támogatták Serrano, Nitsch és a többi magyargyűlölő deviánst a belépő megvásárlásával, de ezért nem jár külön dicséret egy radikálisnak, ebben egyetérthetünk. Legalábbis remélem.
4. Portálunkon szeptember 1-én megjelent egy kritika "Ember boncasztalon, Krisztus vizeletben - A debreceni Messiások-kiállításról" címmel. Csak egyetlen mondatot idéznék belőle: "Ehhez képest még a pornográfia is felüdülés". Ez sem saját írás volt, hisz a végén - kattintható linkkel - ez áll: "Maul Ági írása - illusztrációkkal - megtekinthető a kulturpart.hu weblapon." Ezek után mindenki eldöntheti, hogy a kiállítás megnyitása után ajánlottuk-e tagjainknak, szimpatizánsainknak vagy bárkinek a Messiások című tárlatot, illetve, hogy a helyi Jobbik "támogatja-e" a kiállítást. Ez tény, bár ettől függetlenül ott áll portálukon a száraz szöveg, melyben hirdetik a kiállítás megnyitóját. A kifogásolt cikkben nincs sehol egy utalás az Ön által említett cikkre. Ez azért nem a Kuruc.info hibája, hogy nem lapozta végig honlapjukat, kétségbeesetten kutatva valami magyarázat után?
A Szebb Jövő egyébiránt nem a debreceni, hanem a Hajdú-Bihar megyei Jobbik portálja. Ez csak azért fontos, mert a debreceni Jobbik honlapjáért más felel. Igen, ez valóban tévedés volt részemről, csak megismételni tudom a bevezetőmben is hangoztatott sajnálatomat, ismételten elnézést kérek ezért a bakiért.
Köszönjük a Kuruc.infónak a mintegy 500 mai plusz-látogatót. Nagyon szívesen, reméljük legközelebb vidámabb, a nemzet javára sokkal hasznosabb ügy kapcsán tehetjük meg ugyanezt. Például azért, mert beszámolunk a Hajdú-Bihar megyei - és nem debreceni - Jobbik kultúrmocsok elleni tüntetésükről!
Szebb Jenő (gyk. A Hajdú-Bihar megyei – és nem debreceni – Jobbik-portál szerkesztője)
Utóirat: Az a tény, hogy hírt adunk egy nagyszabású debreceni kiállításról egy debreceni székhelyű honlapon, vajon egyenértékű-e azzal, hogy maximálisan azonosulni tudunk a szellemiségével? Ha igen, akkor miképp értékeljük a Kuruc.infón megjelent, a San Francisco-i homoszexuális felvonulásról szóló anyagot? Amennyiben nem írják bele az átvett cikkbe - vagy attól elkülönítve megjegyzésként -, hogy nem azonosulnak a szellemiségével, akkor sajnos jogosan gondolhatja az Önök olvasója, hogy érdemes a tárlatot megtekintenie. Képzelje el Ön is, keresztény, középosztálybeli család meglátja a Krisztust vizeletbe mártott testét bemutató „alkotást”, majd anyuka megkérdi, hogy mi miért jöttünk el erre? Apuka válaszol: „a Hajdú-Bihar megyei - és nem debreceni - Jobbik honlapján olvastam, azt gondoltam jó lesz”. Megelégedne ez a család az Ön magyarázatával? Kétlem. Az Ön által említett San Francisco-i homárparádé nem állja meg a helyét - mint a mi vitánkkal kapcsolatos párhuzam -, mert az ominózus cikk szövegkörnyezete elég világossá teszi, hogy elítéljük  a ratyidevianciát.
Szebb jövőt, Jenő!
Florian Geyer
Ui.: Tegyük hozzá, a Jobbik megszólított alapszervezete legalább válaszolt és megpróbált hibájára mentséget találni. Tény, tájékozatlanságból tették, ez hibának hiba, viszont nem bűn. A református egyház hozzáállásán viszont csodálkozom. Nem fáradtak azzal, hogy írjanak nekünk, mi okból tették ki a kereszténygyűlölő kiállítás ajánlóját, hanem egyszerűen eltüntették azt a honlapjukról. Amolyan talmudi eljárás: amire nincs bizonyíték, az meg sem történt. A Hajdú-Bihar megyei  - és nem a debreceni - Jobbikkal a vita részemről lezárva, legalábbis ami a nagy nyilvánosságot illeti. Négyszemközt, egy sör mellett persze folytathatjuk, ám van egy olyan érzésem: mindkettőnknek van elég sok egyéb elfoglaltsága! Jenőnek pedig: kitartás! (Geyer)