Egy hamarosan megjelenő honvédelmi tanulmány szerint sok a múltját eltitkoló, Európába tartó terrorista. Az elemzés kifejti: az ilyen személyek miatt lenne indokolt a "menekültek" hátterének sokkal alaposabb vizsgálata.
A tanulmányban szerepel az Európai Unió határőrizeti szervének 2015-ös jelentése, amely elismeri, hogy nem tudják kiszűrni sem a migránsok közé rejtőzött terroristákat, sem azokat, akik a szíriai–iraki műveletekből a nyugati országokba tértek vissza. Az összefoglalóból az is kiderül, hogy egy idén született Europol-tanulmány alapján 2014-ben a Benelux államok mellett Ausztriában, Csehországban és Finnországban is muzulmánok követték el a terrorizmussal összefüggésbe hozott valamennyi cselekményt. Az Amerikai Egyesült Államok kormánya által kiadott Country Reports on Terrorism 2014 jelentésből pedig azt emelik ki a szerzők, hogy a terroristák toborzási listáján előkelő helyen szerepelnek az Európában letelepedett migránsok.
Zoom
Az Iszlám Államnak azért van egyszerűbb dolga, mert a GSPC és az Ansar al-Islam voltak az első olyan muzulmán terrorszervezetek, amelyek éveken keresztül több ezer migráns bejuttatását szervezték meg az európai országokba. A migráció célországának számító Németországban már az iszlám a második legnagyobb vallásfelekezet, ami 3,8-4,3 millió főt jelent.
A terrorcselekményeket a másod-, harmadgenerációs muzulmánok követik el
Franciaországban a lakosság 7,5 százaléka, azaz 4,7 millió ember muzulmán hátterű bevándorló. Ide már 1994-ben érkeztek olyanok, akik magukat menekültnek adták ki, de Pakisztánban és Afganisztánban kaptak kiképzést – írják a szerzők. Emlékeztetnek: az 1995-ös, 16 halálos áldozatot követelő vasúti merénylet algériai elkövetői is ilyen személyek voltak, akik ráadásul a migránsok közé beolvadva tűntek el a hatóságok elől. A felmérések szerint az ismert terrorcselekmények jelentős részét ma már a helyben radikalizálódó másod-, harmadgenerációs muzulmán fiatalok követik el – áll a tanulmányban.
Bármikor aktivizálható IÁ-sejtek
A belgiumi helyzetről azt közlik: a 11 milliós lakosságnak ma már tíz százaléka bevándorló. Nemzetbiztonsági ügynökségek szerint legalább húsz olyan, muzulmán terroristákból álló sejt található Belgiumban, Franciaországban, Hollandiában és Németországban, amelyeket az Iszlám Állam bármikor aktivizálhat. Többségük szintén migránsként szivárgott be az Európai Unióba. A dokumentum szerint Szíriában jelenleg 470 belga állampolgárságú harcol.
Idén júniusban, Szalontai Gábor őrnagy a Felderítő Szemlében azt írta: nincs arról pontos adat, hány muszlim tartózkodik Európában, de számukat 11 és 44 millió közé teszik, attól függően, hogy a teljes kontinenst vagy csak a 28 uniós tagországot nézzük. A muszlim lakosság a bevándorlás és a hagyományos sokgyermekes családmodell miatt folyamatosan nő. Szalontai Gábor arról is értekezett, hogy a radikalizmus több formában jelent meg Európában. Az Europol adatai szerint 2007 és 2013 között összesen 13 vallási indíttatású terrorcselekmény történt , de volt 181 olyan terrorcselekmény is, amit nem tudtak azonosítani a hatóságok. A legtöbb támadás és letartóztatás évek óta Franciaországban, Spanyolországban és Nagy-Britanniában volt 2011-ig, de azóta nőtt a fenyegetettség Németországban és a skandináv államokban is.
(Napi Gazdaság nyomán)