Nagy Imre visszakapja egyetemi megbízatását
A Magyar Népköztársaság Minisztertanácsa – a munkaviszony megszüntetéséről szóló határozat egyidejű hatályon kívül helyezése mellett – Nagy Imrét visszahelyezi a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem Mezőgazdaság Gazdaságtana tanszékén betöltött egyetemi tanári megbízatásába.
A visszahelyezést Kónya Albert oktatásügyi miniszter közli Nagy Imrével.
Zoom
Kónya Albert oktatásügyi miniszter (1917-1988) 1956. augusztus 1-jén hivatalba lépésekor. A fizikát oktató egyetemi tanárt később a Magyar Tudományos Akadémia tagjává választották
Agyonkénezett must rontja a pestiek mulatságát
A korábbi évekhez képest rosszabbul sikerültek a szüreti mulatságok a fővárosi éttermekben, miután a vidéki vállalatok vagy agyon kénezve, vagy erjedten szállítják részükre a mustot, „ami tulajdonképpen a lényege lenne ezeknek a mulatságoknak” – panaszolja az MTI-nek Elek Jenő, a budapesti Borforgalmi és Borpalackozó Vállalat osztályvezetője.
Pedig az idén a budapestiek igazan jó mustot ihatnának, a cukorfok-tartalom ugyanis lényegesen magasabb a tavalyinál – teszi hozzá az osztályvezető, aki arról is beszél: a szüret még nem fejeződött be, és ha a vidéki szállító vállalatok lelkiismeretesebben kezelnék a mustot, a pesti közönségnek még módjában volna abból vásárolni.
Zoom
A Balázs Ignác Termelőszövetkezet pincéjében fejtik és kóstolgatják a mustot 1956. október 19-én, Egerben
Hős úttörőt ünnepelnek
Életmentő fiatalembert ünnepelnek a békéscsabai Sertéstenyésztő és -hizlaló Vállalat orosháza-révésztanyai élüzemavató díszünnepségén.
Az ünnepelt, ifjabb Asztalos István, az orosházi általános iskola tanulója a közelmúltban megmentette a telep egyik dolgozójának, Németh Istvánnak az életét, aki a kubikgödrök helyén keletkezet tóban fürdés közben elmerült.
A szerencsétlenséget látva a fiatalember a mély vízbe vetette magát; négyszer bukott le, míg megtalálta és kimentette Németh Istvánt.
A hős úttörő pénzjutalomban is részesül a díszünnepségen.
(MTI)