Állítsuk meg Izraelt!
Az Amnesty International csütörtökön reggel közzétett jelentésében Izraelt leginkább azért bírálja, mert a Gázai övezet ellen indított Öntött ólom fedőnevű katonai hadjárat idején aránytalan méretű támadásokat hajtott végre a polgári célpontok ellen, a lakosságot blokád alatt tartja, valamint lerombolja a palesztinok otthonait Ciszjordániában. Izraelben máris azzal utasították vissza a vádakat, hogy az Amnesty Internationálnak inkább a világ más pontjain kellene kutakodnia.
Az A. I. által most közzétett jelentésben Izraelt egyértelműen háborús bűncselekmények elkövetésével vádolják. A karácsony másnapján indított, és három hétig tartott katonai támadás folyamán több mint 1400 palesztin vesztette életét, köztük mintegy háromszáz gyermek, ötezer ember pedig megsebesült – olvasható a jelentésben.

A blokád ellen az Erez átkelőnél
A jelentés fontos részét képezi a következő megállapítás: „A harcok hirtelen kirobbanása előtt az izraeli hadsereg másfél éven keresztül megalkuvás nélküli blokád alatt tartotta (tartja most is – a szerk.) a Gázai övezet lakosságát, s ezzel szinte teljesen megakadályozta az ott élő emberek és áruk szabad mozgását a Gázai övezetbe, illetve onnan kifelé. A blokád humanitárius katasztrófát idézett elő, szinte teljesen megbénította a gazdasági életet”, áll a jelentésben, amely így folytatódik: „Még a haldokló embereket sem engedték kiszállítani orvosi kezelésre a Gázai övezetből.”
„Az izraeli hadsereg sorozatosan megsértette a háborús törvényeket azzal, hogy közvetlen támadásokat intézett polgári személyek és épületek ellen a palesztin fegyveresekkel vívott harc folyamán, amelynek aránytalanul sok volt a civil áldozata.” - állapítják meg a jelentés készítői.

Palesztin ház lerombolását követelő zsidók
A jelentés a Gázai övezet lakosságát sújtó blokád, az aránytalanul sok halálos áldozatot követelt gyilkolászás mellett azzal is vádolja a zsidókat, hogy Ciszjordániában – Kelet-Jeruzsálemet is beleértve – rendszeresen lerombolják a palesztinok otthonait azzal az indokkal, hogy azok engedély nélkül épültek.

Palesztinok szemlélik otthonuk lerombolását
Izraelben a sajtó azonnal közzétette az Amnesty International jelentését, de rögtön vissza is utasították a zsidó államot ért kemény bírálatot. Az NGO Monitor nevű izraeli kutatócsoport, átvéve az Amnesty szóhasználatát, azt állítja, hogy jelentésében a világszervezet „aránytalanul” sokat foglalkozik Izrael Gázai övezetbeli politikájával, miközben az Öntött ólom fedőnevű hadjárattal egy időben például az ugandai lázadók több mint 600 parasztot öltek meg Kongóban.
Júszef el-Kudszi – Kuruc.info
 Tudósításaink a Közel-Keletről az elmúlt napokból: