Az Egészségügyi Világszervezet felszólította a népirtó Izraelt a Gázai övezet lakosságát sújtó zárlat azonnali föloldására. Vasárnap európai segélyszervezetek az egyiptomi Ráfáh városán át negyven gépjárműnyi orvosi segédeszközt és gyógyszert juttatnak be az ostromlott palesztin területre. Az izraeli Becelem emberjogi szervezet aktivistái pedig videófölvételekkel igyekszenek fölrázni a világ lelkiismeretét a saját kormányuk által elkövetett gaztettekre. 

Sátor a lebombázott lakóház mellett
Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) Genfben tartott éves ülésén fölszólította Izraelt, hogy azonnali hatállyal oldja föl a Gázai övezet lakosságát sújtó szárazföldi, légi és tengeri zárlatot. (Magyarán szólva: a másfél millió palesztin kiéheztetéses zsarolására irányuló zsidó tevékenységet – a szerk.) A világszervezet felszólításában olvasható még az is, hogy Izraelnek lehetővé kell tennie az orvosi felszerelés és a gyógyszer bejuttatását az általa megszállt (pontosabban: jelenleg „csak” blokád alatt tartott és katonailag kívülről rendszeresen támadott – a szerk.) palesztin területre, hogy elejét lehessen venni az ottani lakosság egészségügyi helyzete további romlásának, illetve az élelmiszer- és a fűtőanyagkészletek teljes kifogyásának. 

Sátrak házromokkal
Az Iszmá'íl Hánije miniszterelnök vezette Hamász-kormány közben bejelentette, hogy az Izrael ostromolta Gázai övezetbe Ráfáh város egyiptomi részén keresztül európai segélyező küldöttség érkezik a blokád következményeinek fölmérésére. A küldöttség a tervek szerint  negyven gépjárművön kerekes székeket, más gyógyászati segédeszközöket és gyógyszert visz a Gáza övezetbe. 

Rafah városi „lakóépületek”
Az ENSZ UNRWA nevű, a palesztin menekülteket segítő szervezete e hét végén drámai hangú közleményben jelentette be, hogy az izraeli blokád következtében egyre elviselhetetlenné válnak több százezer palesztin lakos életkörülményei a Gázai övezetben. 
Az izraeli Becelem emberjogi szervezet ezzel párhuzamosan meghirdette a „kamerákkal felfegyverkezve” elnevezésű akciót. A Becelem igyekszik minél több videokamerát bejuttatni a Gázai övezetbe annak dokumentálására, hogy miként romlottak az ottani lakosság életkörülményei a legutóbbi izraeli irtóhadjárat következtében. (Lásd alább a Becelem angol föliratozott videóját.) Erre az akcióra azért van szükség, mert a Gázai övezetet zárlat alatt tartó izraeli hadsereg nem engedi be az izraeli és a nemzetközi sajtó tudósítóit. 
 
 
Az izraeli hadsereg erőteljes szárazföldi tüzérségi és légicsapásai során a Gázai övezetben mintegy 3500 lakóépület teljesen romba dőlt, s igen sok megrongálódott. Először az 1948-as, majd az 1967-es háború idején a Gázai övezetbe menekült palesztinok közül sokan a legutóbbi irtóhadjárat következtében ismét sátortáborokba kényszerültek. A zsidók a mostani kiéheztetéssel és az orvosi ellátás megakadályozásával azt szeretnék elérni, hogy a palesztinok saját maguk kergessék el a demokratikusan megválasztott Hamász-kormányt (miután katonai támadással nem voltak képesek  megdönteni – a szerk.), s ezenkívül ezzel a zsarolással a fogságba esett Gil'ád Sálít izraeli katonát is ki akarják szabadítani. 

Bét Láhijá – Itt iskola volt
Az UNRWA jelentése szerint a tavaly karácsony második napján indított Öntött ólom fedőnevű izraeli katonai támadás előtti hetekben a szervezet mintegy 40 ezer létfontosságú eszközt juttathatott be a Gázai övezet területére, míg jelenleg csak negyvenet. „Az izraeli blokád miatt képtelenek vagyunk újjászervezni a háború idején szétlőtt orvosi központunkat és raktárainkat. Nem tudjuk újraindítani az iskoláinkat, mert nem engedik bevinni a tatarozáshoz szükséges építőanyagot, s a tankönyvek nyomtatásához nincs papír” - áll az UNRWA jelentésében.
Júszef el-Kudszi – Kuruc.info