Háled Más
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szombaton Damaszkuszban találkozott Háled Más'állal, a Hamász Iszlám Ellenállási Mozgalom politikai irodájának vezetőjével. A megbeszélés után mindkét politikus azt mondta, hogy folytatódik a diplomáciai érintkezés Oroszország és a palesztin szervezet között. A Lavrov-Más'ál találkozó felbőszítette Ávigdor Lieberman izraeli külügyminisztert és munkatársait.
Szergej Lavrov az Iszlám Konferencia Szervezetének külügyminiszteri ülésére érkezett a szíriai fővárosba, ahol szombaton találkozott Háled Más'állal, a Hamász politikai irodájának vezetőjével. Az orosz politikus a találkozó után újságíróknak elmondta, hogy a legutóbbi hónapok eseményei Oroszországot igazolták, amiért kapcsolatot tartott fenn a Hamásszal. Lavrov szerint számos nyugati ország mára megértette, hogy részükről nem volt okos döntés a palesztin szervezet bojkottálása. Szergej Lavrov és Háled Más'ál a megbeszélés után egyaránt úgy nyilatkozott, hogy folytatódik a kapcsolattartás Oroszország és a Hamász között.
Az izraeli külügyminisztérium magasbeosztású tisztségviselői vasárnap dühödten reagáltak a Lavrov-Más'ál találkozó hírére. A szélsőségesen fajvédő Ávigdor Lieberman külügyminiszter a Háárec című héber napilap értesülése szerint fenyegetően kijelentette, hogy a Hamásszal való megbeszélések csak eltávolítják a politikai elrendezés lehetőségét és legitimálják a terrort.
A palesztin szervezeteket és politikusokat terrorista bűnözőként beállítani szándékozó cionistákat azért is bosszantja Lavrov találkozója a Hamász vezető politikusával, mert Ávigdor Lieberman az előzetes tervek szerint június 1-jén hivatalos látogatásra Moszkvába érkezik. Izraelt különösen dühíti Lavrovnak a találkozó után kifejtett véleménye, miszerint a Hamász most már reálisabban ítéli meg a közel-keleti helyzetet, mivelhogy a szervezet felelősséget érez a palesztin nép sorsa iránt.
Júszef el-Kudszi – Kuruc.info