Náder el-Dzsaudá jordán külügyminiszter kedden hivatalába kérette az Ammanban akkreditált izraeli nagykövetet, miután a jeruzsálemi parlament egyik képviselője kijelentette, hogy már létezik egy palesztin állam, amelynek neve Jordán Hásemita Királyság. A jordán külügyminiszter tiltakozott és a nagykövet útján magyarázatot kért a zsidó államtól – jelentette a Petra Jordán Hírügynökség.
Árjé Eldád, a szélsőségesen fajgyűlölő Ihud Leumi (Nemzeti Egység) párt parlamenti képviselője II. Abdullah jordán királynak a palesztin állam megalakítását követelő legutóbbi megnyilatkozására reagálva a Kneszetben (izraeli parlament) kijelentette, hogy meg kell valósítani a „két államot a két népnek a Jordán folyó két partján” elképzelést.

Árjé Eldád izraeli képviselő
S ha ránézünk a térképre, rögtön megértjük, hogy Árjé Eldád a palesztin államot a Jordán folyó bal partján, Transzjordániában, azaz a Jordán Hásemita Királyság területén képzeli el. Magyarán: Izrael megtartaná magának az 1967-ben elfoglalt ciszjordániai palesztin területeket, amelyekről a mostani jordán király, II. Abdullah édesapja, Huszein király még 1988-ban formálisan lemondott a palesztinok javára. Igaz, hogy nem önként és dalolva, de ez más lapra tartozik.
Árjé Eldád diplomáciai bonyodalmat keltett elképzelése nem új az izraeli fajvédő politikusok körében, mert a háborús bűnös Áriél Sáron, egykori miniszterelnök, már a múlt század '80-as éveiben hirdette, hogy van már palesztin állam, amely nem más, mint a Jordán Hásemita Királyság. Az igazság ebből annyi, hogy a mai Jordánia területén, tehát a Jordán folyótól keletre igen sok palesztin él, a lakosság közel hetven százaléka, akiket eredeti lakóhelyükről éppen a zsidó országhódítók kergettek el 1948-ban, majd 1967-ben.
Náder el-Dzsaudá jordán külügyminiszter kedden hivatalába kérette Já'ákov Rozen Ammanban akkreditált izraeli nagykövetet és erélyesen tiltakozott Eldád képviselő megnyilatkozása miatt, s egyben magyarázatot kért az izraeli kormánytól. Jordániában az is fölháborodást váltott ki, hogy az arcátlan izraeli képviselő szerint a megszállt ciszjordániai palesztin területeken élő araboknak jordán állampolgárságért kellene folyamodniuk.
Júszef el-Kudszi – Kuruc.info