A Jobbik képviselői már az előző évben is számos alkalommal hívták fel a nemzeti fejlesztési miniszter figyelmét a fejlesztési források elosztási rendszerében tapasztalható visszásságokra, számos esetben a kialakított gyakorlat jogszabálysértő voltának bemutatása mellett.
Elfogadhatatlan, hogy az Alaptörvény átláthatóságra vonatkozó követelményrendszerével ellentétesen a vállalkozások fejlesztésére szánt források mintegy 10 százaléka átláthatatlan tulajdonosi szerkezetű, tipikusan offshore államokban – Gibraltáron, a Vanuatui Köztársaságban, Cipruson, a Virgin-, Seychelles-, vagy Marshall-szigeteken, Belizén, vagy éppen Panamában – bejegyzett cégekhez jutnak. Ezek a visszaélések egyúttal súlyos károkat okoznak a hazai költségvetésnek, hiszen mind az EU forrásokat, mind pedig az állami forrásokat közpénzből, tehát a magyar emberek adóforintjaiból biztosítják.
A források elosztását felügyelő Minisztérium és a háttérintézményei által követett gyakorlat törvénytelen, mivel a támogatások odaítélése és kifizetése előtt törvényi kötelezettségük lenne a pályázó cégek tulajdonosi hátterének és szerkezetének vizsgálata. Ez akadályozhatná meg, hogy a Magyarországra szánt fejlesztési pénzek külföldi offshore-lovagok kezébe kerüljenek. Bebizonyosodott, hogy a szaktárca nem képes felmérni az ügy súlyát, és nem vizsgálja a pályázatok elbírálásánál, valamint a támogatások kifizetésénél, hogy valóban magyar vállalkozásokhoz kerül-e a pénz.
A Jobbik a további anyagi veszteségek megakadályozása érdekében határozati javaslatban kezdeményezi, hogy az Állami Számvevőszék folytasson vizsgálatot az ügyben. Ez azért fontos, mert a tagállami hatáskörben feltárt és orvosolt szabálytalanságok esetén fennáll a lehetősége annak, hogy a visszakövetelt források újból felhasználásra kerüljenek, és ezúttal valóban a hazai gazdaság élénkítését szolgálják. Amennyiben ez záros határidőn belül nem történik meg, úgy az várható, hogy az offshore-lovagok által elnyert több tíz milliárd forintért ismételten a magyar adófizetőknek kell majd helytállniuk. Elvárjuk tehát, hogy a felelős kormányzati szereplők nézzenek szembe saját hibáikkal és a jogszabályoknak megfelelő működést haladéktalanul állítsák helyre - írja közleményében Volner János és Szilágyi György (mindketten a Jobbik országgyűlési képviselői).