Jelentős pluszbevételekre számíthat többek között az RTL-től és a UPC-től a magyar költségvetés a luxemburgi, illetve az uniós szintű áfaszabályok megváltozása miatt - közölte a Magyar Nemzet.
A táv- és hírközlési szolgáltatásokra vonatkozó áfaszabályok uniós szintű változása miatt jövőre jelentős pluszbevétellel számolhatnak a közösség országai, köztük Magyarország is, például az RTL-nek és a UPC-nek is a magyar államkasszába kell befizetnie a forgalmi adót - írta a Magyar Nemzet.
A lap szerint jelenleg a táv- és hírközlési szolgáltatások után kivetett áfát nem a működés helyén, hanem az adott társaság székhelyének megfelelő államban kötelesek befizetni a cégek. Ebben látta meg a lehetőséget hosszú évekkel ezelőtt Luxemburg, amely a hírközlés esetében 3, a távközlési szolgáltatások terén pedig 15 százalékos, rekordalacsony szinten határozta meg a forgalmi adó mértékét.
A helyzet azonban januártól megváltozik, hatályba lép az a brüsszeli döntés, amely szerint a szektorban kínált szolgáltatások áfáját abban az országban kell befizetni, ahol az adott társaságnak van ügyfele. Ez többletbevételt hozhat Magyarországon is, mert a Luxemburgban bejegyzett, többmilliós magyarországi ügyfélkörrel bíró RTL és a UPC is várhatóan több milliárd forinttal gazdagítja majd a magyar államot.
A cégeknek jövőre 15 helyett 27 százalékos áfát kell fizetniük, ami akár áremelkedést is hozhat. Ez ellen szól ugyanakkor a piaci verseny, hiszen az eddig itthon vagy éppen Romániában áfát fizető cégek – ilyen például a Digi is – gond nélkül be tudták építeni tarifáikba a közterhet - szólt a beszámoló.
(MN - HVG)