1918. július 17-nek éjszakáján a vadállati kegyetlenséggel legyilkolt cári családot a gyilkosaik jekatyerinburgi erdőn átvezető út melletti elhagyott bányagödörbe lökték, kezüket hátul összekötözve, majd savval és mésszel öntötték le, és sebtében földet hánytak rájuk. A két hóhér, a zsidó fényképész Jurovszkij és a zsidó csizmadia Volkov vezényelte le a „műveletet”. E rituális gyilkolási mód ez esemény előtt is és utána is a történelem során számtalanszor előkerül, ha ugyan sikerül minden esetben nyomára jutni a jól titkolt helyszíneknek.
Zoom
A festményen a cári család és környezete a kivégzés előtt (rekonstrukció)
A napokban Novorosszija felkelői a helyi lakosság útmutatásai alapján egyre- másra tárják fel a tömegsírokat olyan területeken, melyeket a harcok alatt az „Ukrán Nemzeti Gárda” tartott megszállva. A már feltárt tömegsírokban hátrakötözött kezű, arrcal lefelé eltemetett polgári áldozatok tucatjait találták. A jelenlévő EBESZ-képviselők is rögzitették a kegyetlen tömeggyilkosság tényét, és kezdeményezik egy nemzetközi vizsgálóbíróság felállítását, melynek feladata – csakúgy mint délszláv háború idején – a gyilkosok megnevezése és törvény elé állítása lesz.
Forrás: ntv.ru és Ria Novosztyi
Csetneki László
Bécs
(Kuruc.info)
Moszkva nemzetközi vizsgálatot akar az ukrajnai tömegsírokról
Moszkvában nemzetközi vizsgálatot követelnek a kelet-ukrajnai Donyeck közelében talált állítólagos tömegsírok ügyében. Oroszország állandó képviselője szerdán Genfben már háborús bűncselekményről beszélt.
Alekszej Vorodavkin nagykövet az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának genfi ülésén számolt be az esetről, amely az orosz törvényhozás alsóházában heves Ukrajna-ellenes kirohanásokat váltott ki. A moszkvai külügyminisztérium párhuzamosan kiadott közleményében alapos nemzetközi vizsgálatot tartott szükségesnek és a felelősök megbüntetését követelte.
Moszkvai közlés szerint kedden a kelet-ukrajnai Donyeck várostól mintegy 60 kilométerre az oroszbarát felkelők civilek és felkelők közös sírjaira bukkantak egy olyan területen, amely előzőleg az ukrán Nemzeti Gárda Ajdar nevű zászlóaljának ellenőrzése alatt állt. A sírokra a 22-es számú, Kommunar nevű bányánál találtak rá. Az egyik sírból kiemelt négy áldozatot, köztük egy nőt az igazságügyi orvos szakértői vizsgálat alapján közvetlen közelről fejbe lőtték. Az áldozatok kezeit hátrakötözték - áll az orosz híradásokban.
Vjacseszlav Nyikonov, a duma kormánypárti képviselője már arról beszélt az orosz parlament plenáris ülésén, hogy "az első kiásott holttestek vizsgálata - alapvetően fiatal női holttestekről van szó - azt bizonyította, hogy ezeket a nőket haláluk előtt megerőszakolták, megkínozták, megkötözték, kivégezték". "Az egyik nő terhes volt" - hangoztatta az Egységes Oroszország párt politikusa, aki Kijevet tette felelőssé az általa szörnyű háborús bűncselekménynek nevezett gyilkosságokért.
A Rosszija 24 orosz állami hírtelevízió úgy tudja, eddig négy holttestet exhumáltak a kelet-ukrajnai Donyeck közelében lévő, felhagyott bánya területén, de a "felkelők" további sírokat is találtak, amelyeket később tárnak fel.
Előzőleg az ukrán média is hírül adta, hogy tömegsírt találtak a Donyeck melletti Nyizsnya Krinka falu lakói, s a sírhantok fölé egy táblára valaki azt írta: "A putyini hazugság miatt estek el". Az ukrán jelentések szerint egyelőre nem tudni, hány ember holttestét rejtik a sírok és ki állította a táblát. A falu lakói megmutatták a sírt az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetet (EBESZ) megfigyelőinek. Az EBESZ részéről egyelőre nem nyilatkoztak az ügyről.
Konsztantyin Dolgov külügyminiszter-helyettes, a tárca emberi jogi biztosa az orosz parlament felsőházában kijelentette, mindent elkövetnek annak érdekében, hogy az ENSZ-t, az EBESZ-t és a tekintélyes nemzetközi jogvédő szervezeteket is bevonják ennek az ügynek a kivizsgálásába, amelyért szerinte Ukrajnának kell viselnie a felelősséget.
Az orosz külügyi tisztségviselő későbbi nyilatkozatában arra szólított fel, hogy az ukrán fegyveres csapatok "büntető hadjárata" során (az orosz propaganda így emlegeti a Moszkva támogatását élvező, oroszbarát szeparatisták ellen folytatott ukrán hadműveleteket) elkövetett valamennyi bűncselekményt ki kell vizsgálni. Dolgov ugyanakkor a vizsgálat elé vágva sietett kijelenteni, hogy a Donyeck megyei gyilkosságokat azok a radikális ukrán nacionalista erők követték el, akik továbbra is befolyásos szerepet játszanak Ukrajna politikai életében.
(MTI)