Drasztikusan, egyharmadával csökken a Balaton Fejlesztési Tanács központi költségvetésből származó fejlesztési forrása. A 2014-es 220 millió forint helyett ebben az évben mindössze 70 millió forintot szán a kormány erre a célra.
Az elmúlt években a Parlamentben és sajtótájékoztatókon is többször kiálltam a Balaton érdekei mellett, és sürgettem a fejlesztési források megnyitását, szavaim azonban láthatóan süket fülekre találtak - írja közleményében Kepli Lajos, a Jobbik országgyűlési képviselője. Több alkalommal felhívtuk rá a figyelmet - folytatja -, hogy amíg a Balatonnak nem lesz valódi gazdája, mely összefogja a fejlesztési irányokat, addig nem lesz látványos fellendülés a Balaton-parti turizmusban.
A jobbikos képviselő az Országgyűlésben is jelezte, hogy már kézzelfoghatóak a problémák, hiszen a 2014-es vendégéjszakák számának növekedése az összes hazai régió közül a Balatonnál volt a legalacsonyabb. Szerinte elfogadhatatlan, hogy a Balaton bármely turisztikai felmérésben is az utolsó helyen szerepeljen.
Kepli felszólította a Fidesz-kormányt, illetve személyesen Kontrát Károly belügyminisztériumi államtitkárt és a balatonfüredi választókerület egyéni országgyűlési képviselőjét, hogy a kampánycélú osztogatások helyett lépjenek a tettek mezejére, képviseljék valóban a Balaton régióban élők érdekeit, állítsák valódi fejlődési pályára a balatoni turizmust.
A képviselő szerint felháborító, hogy a kormány és Bóka István, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke között fennálló ellentét miatt az egész régiót büntetik a fejlesztési források csökkentésével.
(Kuruc.info)