A Jobbik határozati javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek a szociális kártya bevezetése érdekében - mondata Novák Előd, a párt alelnöke.
Az ellenzéki politikus szavai szerint a parlament népjóléti bizottságának előző napi ülésén Czibere Károly szociális államtitkár kérdésre azt felelte, hogy nem tervezik a szociális kártya bevezetését, a Jobbik azonban azt kéri, néhány hónapon belül készüljön erre vonatkozó törvényjavaslat.
Novák Előd a jelenlegi segélyezési rendszer veszélyének nevezte, hogy nem élelmiszerre, ruhára, lakásfenntartásra fordítják az összegeket, hanem élvezeti cikkekre vagy uzsorásokhoz kerül. A jobbikos politikus célzottabb támogatási rendszer kialakítását sürgette, kifejtve, hogy a szociális kártya csökkentené az uzsorásbűnözést, és a helyi gazdaságot is fellendítené.
Megjegyezte: a "romaintegrációra" szánt forrásokat is célirányosabban lehetne folyósítani ilyen módon. Kifejtette azt is: névre szóló, át nem ruházható kártyát szeretnének, amivel nem lehet készpénzt felvenni; a rajta elhelyezett összegből pedig csak élelmiszert, ruhát, tanszert, gyógyszert lehetne venni, jövedéki terméket nem.
(MTI)