Közel 1500 lány vett részt 2015-ben a Nők a Tudományban Egyesület által szervezett Lányok Napján, amelyen Colleen Bell amerikai nagykövet is részt vett.
A Nők a Tudományban Egyesület idén negyedszer szervezte meg a Lányok Napját, amelynek során 12 városban, 41 helyszínre, köztük 10 egyetemre, 29 vállalathoz és 2 kutatóintézetbe látogathattak el a középiskolás lányok. A szervezők célja az, hogy a fiatal lányoknak megmutassák: a tudomány és a technika világa is lehet izgalmas, vonzó és hasznos, és hogy ne rossz társadalmi beidegződések és sztereotípiák, hanem kézzelfogható tapasztalat alapján induljanak el a felsőoktatásba.
Colleen Bell, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete is részt vett a programokon, ő Magyarország legnagyobb amerikai munkáltatójánál, a GE Hungary Kft. veresegyházi gyárában ismerkedett a technológiai kulisszatitkokkal. A programon részt vevő lányoknak azt mondta: "bármilyen hivatást is választotok szenvedélyetekül, remélem, hogy ezek az alkalmak arra ösztönöznek benneteket, hogy nagyot álmodjatok, és kivételes dolgokat érjetek el. Ne korlátozzátok a lehetőségeiteket, mindig fogadjátok őket nyitottan, ha szembe jönnek veletek az életetek során".
Zoom
Fotó: Nők a Tudományban Egyesület
Maruzsa Zoltán felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár az Ericssonnál tapasztalta meg, milyen az, ha fiatal hölgyekkel telik meg egy zömében férfiakat foglalkoztató cég épülete. Jakab Roland, az Ericsson Magyarország ügyvezető igazgatója azt mondta, a cég globális célkitűzése, hogy 2020-ra a munkatársak 30 százaléka hölgy legyen.
Az országos programsorozat során egy nap alatt több mint 150 lány látogatott el a debreceni National Instrumentshez, a Budapesti Műszaki Egyetem pedig szintén 150 fiatal lány fordult meg egy nap alatt. A résztvevő lányokra már az egynapos "kóstoló" is mély benyomást tett. „Most már biztos vagyok benne, hogy műszaki pályán a helyem" - nyilatkozta az egyik résztvevő, míg egy másikuk úgy fogalmazott, hogy "ha mindenki annyira élvezte, mint én, akkor tuti, hogy sok női programozó lesz!”
(HVG)