Keddtől - legalábbis papíron - Magyarországon börtönnel is büntethetik azt a "menekülőt", aki megrongálja a határzárat vagy illegálisan lép az ország területére. Aleksandar Vucic szerb kormányfő néhány napja aggodalmának adott hangot, hogy míg a migránsok eddig 2-3 napot töltöttek Szerbiában, ez az idő a magyar szigorítás után 5-10 napra nőhet.
A tél közeledtével az országon átvonulóknak elhelyezést kell biztosítani, számítani lehet arra is, hogy többen kérnek majd egészségügyi segítséget, de megnő a víz, az élelmiszer és a ruhanemű iránti igény is - mondta.
Tízezrek tartanak Nyugat-Európa felé
Az RTS presevói tudósítójának jelentése szerint a szerb-macedón határon fekvő településre az utóbbi 24 órában mintegy 3 ezer migráns érkezett, a közvetlenül a határ mellett felállított miratovaci sátortáborban jelenleg körülbelül 1500-an vannak. A Görögországból és Macedóniából származó információk szerint tízezrek tartanak Nyugat-Európa felé. A migránsok fő célja továbbra is Németország, de nagyon sokan szeretnének eljutni a svédországi Kánaánba is.
A nagy rohanásban sok határt átlépnek
A migránsok félnek attól, mi vár rájuk a magyar határon, hiszen már Belgrádban értesültek a kerítésről, a regisztrációs pontokról és a szigorodó törvényekről. "Szerintem nem tisztességes. Nem látják, hogy milyen háború van Szíriában?" - fogalmazott az egyik "menekülő", aki olyannyira rohanhatott, hogy ijedtében már legalább 4 államhatárt lépett át véletlenül illegálisan.
Egy másik arról beszélt, hogy Görögországtól Szerbiáig nem volt nehéz az út. "Vonattal vagy taxival jöttünk, és a rendőrség támogatott bennünket. Hogy Magyarországra hogyan jutunk át, azt nem tudom, nehéz lesz. Ott a határon nagyon sok ember van, abban reménykedem, hogy valahogy sikerül majd átjutnunk, és nem történik semmi baj" - mondta a szabadkai Pannon RTV-nek.
(MTI nyomán)