A Magyar Gárda megalakulása ellen több civil szervezet, egyebek mellett a Nagy Imre Társaság Budapesti Szervezete és az Antifasiszták Közösségét Tömörítő Magyar Antifasiszta Liga szervez demonstrációt augusztus 25-én Budapesten.

Donáth Ferenc, a Nagy Imre Társaság Budapesti Szervezetének elnöke szerdán a távirati irodának nyilatkozva azt hangsúlyozta: nem lehet szó nélkül hagyni, hogy a "hungarista retro" parancselvű pártszolgálatos szervezetet hozzon létre Magyarországon.

Mint mondta, Budapesten, az I. kerületi Dózsa György téren tartandó demonstrációra, amelyen a többi között Tamás Gáspár Miklós filozófus is felszólal, minden "békeszerető embert" várnak.

Az Antifasiszták Közösségét Tömörítő Magyar Antifasiszta Liga kedden az MTI-hez eljuttatott felhívásában úgy fogalmazott: "eljött az ideje, most már meg kell mutatni a mindeddig csendes többség elszántságát, eltökéltségét, hogy megvédi a demokráciát, a szabadságot, az alkotmányos jogrendet (...) kifejezésre kell juttatni a józan magyar társadalomnak a nácizmus reinkarnációját célzó kísérlettel szembeni kategorikus elutasítását".

A Népszava szerdai számában arról írt, hogy a Háttér Társaság a Melegekért, a Labrisz Leszbikus Egyesület, valamint a Regina Alapítvány a Magyar Gárda eskütételével egy időben a Képviselői Irodaház előtt fog tüntetni. (Írásunk itt.)

(MTI)