Emelt szintű hatósági ellenőrzések zajlanak a magyar mézért. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) néhány hete tető alá hozott együttműködése nem több, inkább hatékonyabb ellenőrzéseket és mézvizsgálatokat eredményezhet.
A hamisítások és a silány minőségű méz behozatala nagyban rontja a hazai méz piacát. A múlt év végén a kínai mézzel kapcsolatos problémák és vizsgálatok világítottak rá arra, hogy a méhésztársadalomnak össze kell fognia a hatóságokkal, csak így lehet eredményesen felvenni a harcot az egyre fejlettebb módszereket alkalmazó hamisítókkal és a keletről érkező gyenge áruval.
Ez egy versenyfutás. A hamitás és annak megtalálása egy egymást követő folyamat, éppen ezért a magyar méhészekkel közösen lép fel a hatóság. Az együttműködési megállapodásnak köszönhetően a növényvédelemmel kapcsolatos problémák feloldásában és a méhegészségügyi gondok megoldása terén is nagyobb a hatékonyság - mondta Pleva György, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságvezetője a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.
„Nincs szükség tisztességtelen kereskedőkre”
Egyetlen egy termelőnek és fogyasztónak sincs szüksége tisztességtelen kereskedőkre, csak a tisztességesekre - szögezte le Mészáros László, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke a szorosabb együttműködéssel kapcsolatos várakozásairól.
Bár csak néhány hónap telt el a legutóbbi importmézbotrány és csupán néhány hét a közös munka kezdete óta, eredmények már vannak. Az OMME nemcsak a Kínából származó importmézet vizsgálta, hanem továbbiakat is. Újabb 35 minta van Brémában, amelyek kapcsán, ha felmerül probléma, ugyancsak jelezni fog az egyesület a Nébih felé - fűzte hozzá.
A boltokban is van már némi eredmény
A vizsgálatok hatására egyre több helyen forgalmaznak magyar mézeket, és a vásárlók is kezdenek megnyugodni: ha egy üvegen a Magyarország-felirat szerepel, nem kételkednek abban, hogy jó minőségű-e - emelte ki Pleva György.
A hamisítás nem csak a hazai, az európai mézpiacot is veszélyezteti. Az OMME és az agrártárca is lépett az uniós rendeletek módosítása érdekében. Nyárra lesznek meg a mézvizsgálati adatok, amelyek tükrében Brüsszel eldöntheti majd, szükséges-e szigorítani.
Brüsszelt nem szabad abban a tudatban hagyni, hogy a jelenlegi rendeletek garanciát nyújtanának a fogyasztónak, vagy bármely mézforgalmazónak. A méhészeti szakágazat jövője nagyban múlik ezeken az intézkedéseken. Mindent meg fogunk tenni ennek érdekében - nyomatékosította Mészáros László.
Magyarországon őszre nemzetközi rendezvényt is terveznek, ahol az importmézekről és a vizsgálatokról is tájékoztatnák a résztvevőket.
(Kossuth Rádió)