A Jobbik kedd délután a Valódi Nemzeti Konzultáció részeként egyeztetett a Magyar Ápolási Egyesület elnökével, Bugarszki Miklóssal. A találkozón az ápolókat és a betegeket is érintő azon komoly problémákat vitattunk meg, amelyek az ápolásügy rossz állapotát tükrözik, és amelyek megoldandóak - áll a párt közleményében, alább a folytatás.
Már az ápolói hivatásba lépésnél is probléma van, hiszen kevés helyre lehet jelentkezni, és a szakoktatókból is hiány van. Megoldandó, hogy az egészségügyi szakképzés nem az ágazati államtitkárnál, sőt nem is egy önálló minisztériumban kapott helyet, hanem a nemzetgazdasági tárcánál.
A megbeszélésen egységes volt az álláspont abban a tekintetben, hogy egészségügyi életpályamodell nélkül nem lehet alternatívát ajánlani a pályaválasztóknak, és enélkül nem lehet biztosítani sem az utánpótlását, sem a pályára érkezők megtartását. Alapvető igény, hogy legalább 7-10 ezer ápolóval többre lenne szükség a megfelelő biztonságú és színvonalú ellátáshoz.
Meg kell teremteni az ápolók megbecsülését is, amelyben nemcsak a fenntartó becsüli meg akár bérrel, jó munkakörülménnyel a dolgozókat, hanem a betegek és az ápolók közötti megromlott bizalmi viszonyt is helyre kell állítani. Meg kell teremteni a megfelelő és a szakma tekintélyét is tükröző, egységes ruházatot is.
Az ápolásügy tehát komoly problémákkal küzd, ahol tehát elsődlegesen a bérek rendezése, az utánpótlás megfelelő színvonalú biztosítása, és az ápolói szakma megbecsülésének erősítése szükséges - összegez Lukács László György, a Jobbik frakcióvezető-helyettese.