Az elmúlt időszakban rengeteg ellentmondásos nyilatkozat látott napvilágot a Pharaon-botránnyal kapcsolatban. Az FBI által is körözött szaúdi üzletembert egyik nap foggal-körömmel védi a kormány, másnap meg letagadják, hogy közük lenne hozzá. Az ügyben több miniszter felelőssége is tetten érhető, jelesül a belügyminiszteré, a külügyminiszteré, a hírszerzést felügyelő kancelláriaminiszteré és nem utolsósorban a miniszterelnöké, akinek veje többek között üzletelt is a terrorizmust támogató bűnözővel.
Talán a titkosszolgálatok felelőssége a legnagyobb az ügyben, ugyanis, ha nem észlelték a problémát, akkor az az alkalmasságukat kérdőjelezi meg, ha politikai utasításra csak szemet hunytak fölötte, akkor még nagyobb a baj.
Felmerül a kérdés, hogy ha családi, haveri üzletről van szó, akkor nem érvényesek a nemzetbiztonsági szempontok, nem hatályosak a magyar törvények? Miért hagyták Pharaont szabadon távozni Magyarországról? Nem valószínű, hogy a fenti kérdések megmagyarázására elég csupán bevetni a Habony-kommandót, hogy ők majd kommunikálják valahogy a kormány bűnpártolását.
A Jobbik mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy minél előbb kiderüljön az igazság, és a felelősök ezúttal ne ússzák meg a felelősségre vonást, ahogy az sajnos az elmúlt 26 évben jellemző volt. Ennek érdekében – noha Szijjártó Péter miniszteri meghallgatása során nem volt hajlandó a Pharaon-dossziét bemutatni – a Jobbik a Külügyi Bizottságba delegált tagjai révén szeretne dokumentumokból tájékozódni, mi módon kaphatott vízumot és/vagy letelepedési engedélyt Gaith Pharaon - írja közleményében Apáti István országgyűlési képviselő, a Jobbik szóvivője.