Megduplázódott a Crohn-beteg gyerekek száma az elmúlt 10-15 évben. A Crohn egy civilizációs betegség. Vagyis: minél fejlettebb egy ország, annál több a beteg. Itthon is rosszabb lett a helyzet. 20-30 éve még alig volt crohnos gyerek, ma már csecsemőkorban is előfordul.
Ez egy nagyjából új, fekélyes bélbetegség, mely a tápcsatorna bármely részét érintheti, leginkább a vékony- és vastagbelet – jelentette ki Veres Gábor, a Semmelweis I. számú gyermekgyógyászati klinika igazgatóhelyettese az M1 Ma reggel című műsorában.
A tünetei hasmenés, fogyás, véres széklet, hasfájás, de lehet ízületi vagy májgyulladás is. Sokszor akár egy év is eltelik a panaszok megjelenése és a diagnózis között. Van ugyanis olyan, amikor az egyetlen panasz az, hogy a gyermeknek fáj a hasa, vagy nem növekszik elég gyorsan – fejtette ki.
Nagyon fontos, hogy a betegséget minél gyorsabban felismerjék, és a gyermek megkapja a szükséges kezelést. Azt egyelőre nem tudni, mi okozza a Crohn-betegséget, valószínűleg az étrend, az ételekben levő adalékanyag, emulzifikáló. A legmodernebb kezelés lényege, hogy a gyermek két hónapig egy ellenőrzött táplálékot, voltaképp tápszert kap. Ez gyógyítja a fekélyt – mutatott rá.
A betegségből meggyógyulni nem lehet, de az esetek 90 százalékában teljesen normális élet élhető vele – mondta a szakember.
Ami egyértelmű, hogy a szoptatás védőfaktor, ami pedig rizikófaktor, az a két év alatti antibiotikum-terápia – jegyezte meg.
Arra a kérdésre, milyen típusú élelmiszereket javasol fogyasztani, azt válaszolta: a minél kevésbé feldolgozottakat. Például a mirelitáruk, a gyorsétteremláncok ételei biztosan károsak. Úgy tűnik, a búzafélék és a glutén sem szerencsés.
Felhívta a figyelmet arra: nem mindegy, hogy a betegség a vastag- vagy a vékonybélben van. Előbbiben csak vízvisszaszívás van, utóbbiban a tápanyagoknak a felszívódása. Sokkal súlyosabb tehát, ha a betegség a vékonybélben van, az étrendi tanácsok is csak az ilyen pácienseknek szólnak.
Felnőttkorban ötször gyakoribb a Chrone-betegség. Több tízezer ember szenved benne, és évente mintegy 150 gyermek is megbetegszik. Egyébként május 19-én van a Chrone-betegség világnapja.
(Híradó)