A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pénteki határozata szerint Patyi András tagsága a testületben nem összeférhetetlen más tisztségeivel. A bizottság elnöke a személyét érintő döntéshozataltól az előírásoknak megfelelően távol maradt, az ülést Bozsóki Éva elnökhelyettes vezette.
Nyakó István, az MSZP sajtófőnöke kedden nyújtotta be kifogását, kérve, hogy a testület állapítsa meg: összeférhetetlen Patyi Andrásnak, az NVB elnökének tisztsége más tisztségeivel, így a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektori és az Államreform Bizottság elnöki tisztségével.
Az ellenzéki politikus szerint Patyi András a kormánnyal, közigazgatás-fejlesztésért, rend- és honvédelemért felelős miniszterekkel más, munkavégzésre irányuló jogviszonyban áll, és ez az alapja az összeférhetetlenségének.
A testület ülésén a kilenc, Országgyűlés által választott tag közül öt volt jelen. Az NVB egyhangú döntésével megállapította, hogy nem összeférhetetlen Patyi András NVB-ben betöltött tagságával az, hogy az NKE rektora és az Államreform Bizottság elnöke is egyben. Az NVB szerint a benyújtott új bizonyítékok az indítványban megjelölt összeférhetetlenség megállapításának indokoltságát semmilyen módon nem támasztották alá.
Az NVB a határozatát lényegében azzal indokolta, hogy Patyi András nincs központi államigazgatási vagy egyéb közigazgatási szervvel munkaviszonyban, mert sem az egyetem, sem az Államreform Bizottság nem minősül annak.
(MTI)