83 éves korában elhunyt Csukás István. A Nemzet Művésze-címmel kitüntetett Kossuth-díjas költő, író halálhírét az Újszínház jelentette be közösségi oldalán.
Csukás István Kisújszálláson született 1936-ban, egy nehéz sorsú kovácsmester nagyobbik fiaként, és itt járta ki az elemi iskolát is. A háború után jelentkezett az akkor alakult tarhosi zeneiskolába, ahol hegedűművésznek készült. Itt érettségizett. Noha felvételi nélkül felvették volna a Zeneakadémiára, mégis a jogi egyetemre jelentkezett, majd átment a bölcsészkarra.
Zoom
Életében a döntő fordulatot az hozta, amikor a Magyar Rádió egy diákköltők részére meghirdetett pályázatára az egyik barátja beküldte néhány versét, és azokkal első díjat nyert. Vezetője volt és egyike azoknak, akik 1960-ban megalakították a Fiatal Művészek Klubját.
1968-tól 1971-ig a Magyar Televíziónál előbb dramaturg, majd a Hétmérföldes kamera gyerekhíradó országjáró munkatársa lett. Az 1960-as évek közepén kezdett gyerekeknek írni. 1978-tól 1985-ig volt a Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó főszerkesztője, majd szabadfoglalkozású író lett.
Csukásnak verseskötetei mellett sorra jelentek meg gyermekregényei, mesekönyvei, verses meséi: közel száz kötete jelent meg itthon és külföldön. Olyan mesefigurákat teremtett meg az elmúlt negyven évben, mint például Mirr-Murr, Pom Pom, vagy Süsü, a sárkány.
Csukás Istvánt munkásságért József Attila-díjjal (1977, 1987), Kossuth-díjjal (1999), Prima Primissima díjjal (2011), a Magyar Érdemrend középkeresztjével (2016), valamint A Nemzet Művésze ranggal (2017) is kitüntették.
(Mandiner)